Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як платникові податків повернути сплачені помилково суми грошових зобов'язань?

13 січня 2016, 12:02
631
0
Автор:
Реклама

Наказом від 15 грудня 2015 року № 1146 Мінфін затвердив Порядок взаємодії територіальних органів ГФС, місцевих фінансових органів і територіальних органів Казначейства в процесі повернення платникам податків помилково і надмірно сплачених сум грошових зобов'язань.

У разі наявності у платника податкового боргу повернення помилково і надмірно сплачених сум грошових зобов'язань проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків.

Повернення помилково і надмірно сплачених сум грошових зобов'язань здійснюється виключно на підставі заяви платника податківяке може бути подане в територіальний орган ГФС по місцю адміністрування (обліку) помилково і надмірно сплаченої суми впродовж 1095 днів з дня її виникнення.

У заяві платник вказує суму і вид помилково і надмірно сплаченого платежу і визначає напрям перерахування коштів, які повертаються :

1) на поточний рахунок платника податків в установі банку;

2) на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за стягуванням яких покладений на органи ГФС;

3) готівкою по чеку у разі відсутності у платника податків рахунку в установі банку;

4) готівкою з рахунків банків у разі відсутності у платника податків рахунку в установі банку;

5) поштовим переказом через підприємства поштового зв'язку;

6) для подальших розрахунків як авансові платежі (передоплата) або грошова застава :

- на позабюджетний рахунок по обліку засобів забезпечення сплати майбутніх митних і інших платежів - рахунок 3734, відкритий на балансі Головного управління Казначейства в м. Києві;

- банківський балансовий рахунок 2603, відкритий для органу ГФС у відповідному уповноваженому банку (у випадку якщо засоби авансових платежів (передоплати), доплати і т. п. вносилися готівкою).

Після реєстрації в органі ГФС заява платника передається на розгляд в структурні підрозділи, що виконують функції по адмініструванню відповідних податків і зборів і погашенню заборгованостей. Не пізніше 2-го робочого днящо йде за днем реєстрації, заява з відміткою вказаних підрозділів відносно правомірності повернення передається в структурний підрозділ, на який покладені функції по підготовці висновки.

На підставі отриманих від ГФС укладень відповідний орган Казначейства здійснює повернення платникам податків помилково і надмірно сплачених сум грошових зобов'язань.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини