Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страховик може стягнути у винного суму виплаченого відшкодування

11 січня 2016, 16:53
1168
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 23 грудня 2015 року розглянув справу № 6-2587цс15 за позовом страхової компанії до працівника страхувальника, винного в ДТП, про стягнення збитків.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція.

По сенсу статті 993 ГК і статті 27 Закону "Про страхування" до страховика, що виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що отримала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за збитки.

Згідно із статтею 1194 ГК особа, яка застрахувала свою громадянську відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування заподіяної ним шкоди зобов'язано сплатити тому, що потерпіло різницю між фактичним розміром збитку і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Статтею 15 ГПК передбачено, що кожна людина має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або спростування. Кожна людина має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним принципам цивільного законодавства.

Способи захисту громадянських прав і інтересів визначені в частині другої статті 16 ГК.

Зі змісту приведених норм права можна зробити висновок про те, що страховик, який виплатив страхове відшкодування, має право самостійно вибирати спосіб захисту свого порушеного правазокрема, має право вимоги до винної особи про стягнення засобів у розмірі виплаченого страховиком відшкодування.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини