Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть уточнити статус і права учасників добровольчих формувань

4 січня 2016, 14:50
664
1
Автор:
Реклама

У Верховній Раді групою народних депутатів зареєстрований законопроект № 3707 "Про правовий статус і соціальні гарантії учасників добровольчих озброєних формувань".

Законопроектом пропонується визначити однозначне і однакове розуміння термінів відносно правового статусу і встановлення соціальних гарантій учасників добровольчих озброєних формувань, чітко визначити сферу дії цих правових норм і положень відносно кола осіб і в часі і просторі.

Згідно з проектом, добровольчі озброєні формування - це формування, які були утворені або самоорганізовувалися для захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України і входять до складу військових і правоохоронних формувань, або не входять до їх складу і взаємодіють з військовими і правоохоронними формуваннями під час АТО і інших заходів, пов'язаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Партизанські добровольчі озброєні формування - це формування, які були утворені або самоорганізовувалися для захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в період озброєної агресії проти України на тимчасово окупованих територіях, або під час посягань на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, якщо їх діяльність і структура відповідають нормам IV Гаагської Конвенції про закони і звичаї війни на суші від 18 жовтня 1907 року.

Законопроектом передбачено, що придбання статусу учасника добровольчого озброєного формування є основою для привласнення йому статусу учасника бойових дій.

Також згідно з документом, учасники добровольчих озброєних формувань і учасники партизанських добровольчих озброєних формувань, які знаходилися у складі таких формувань в особливий період, мають переважне право на укладення контракту на проходження військової служби після закінчення особливого періоду.

Учасники добровольчих озброєних формувань мають право на безкоштовну кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров'я. Порядок проходження лікувально-оздоровчих заходів учасників добровольчих озброєних формувань встановлюється Кабінетом Міністрів.

Прийняття в громадянство України учасників добровольчих озброєних формувань, які не є громадянами України і надавали практичну допомогу в захисті незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, згідно із законопроектом, представляє державний інтерес для України.

У разі встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності учасникам добровольчих озброєних формувань одноразова грошова допомога призначається і виплачується в розмірі, встановленому ст. 162 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей". У разі загибелі (смерті) учасників добровольчих озброєних формувань одноразова грошова допомога також призначається і виплачується в розмірі, встановленому ст. 162 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини