Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстрований законопроект про легалізацію домашньої прислуги

2 січня 2016, 10:00
1369
0
Реклама

Кабмін вніс в Раду раніше анонсований законопроект № 3734 про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно регулювання і легалізації зайнятості домашніх працівників.

Законопроект розроблений з метою нормування праці домашніх працівників, їх прав, обов'язків, стосунків з їх працедавцем, а також легалізації їх зайнятості.

Пропонується доповнити КЗоТ новою статтею "Особливості регулювання зайнятості домашніх працівників", в якій встановити, що домашня робота - це спрямована на обслуговування домашнього господарства (сім'ї) робота, що виконується особою у віці від 16 років на підставі трудового договору більше 80 годин в місяць.

Особливості регулювання домашньої праці визначаються умовами трудового договору. У трудовому договорі домашнього працівника у віці від 18 років може бути вказано випробувальний термін тривалістю не більше 1 місяця. Трудовий договір може розриватися у будь-який час за домовленістю сторін за умови попередження про це не менше чим за 2 тижні.

Також в проекті говориться, що гарантії зайнятості, часу відпочинку, оплати праці, охорони праці, праці жінок, молоді, інвалідів надаються в порядку, передбаченому законодавством про працю.

З метою створення умов для поступової легалізації зайнятості цієї категорії працюючих передбачена можливість добровільної сплати домашнім працівником внесків на соціальне і пенсійне страхування.

Уряд припускає, що зміни створять умови для поступового виходу домашніх працівників з неформального сектора зайнятості, особливо передпенсійного віку. У зв'язку з цим до кінця 2016 року очікується легалізація частини таких осіб.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини