Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приватних детективів хочуть легалізувати

31 грудня 2015, 13:13
3885
6
Реклама

У парламенті депутатами від коаліції (Н. Паламарчук, А. Кожемякин, О. Проданий, А. Тетерук) під № 3726 зареєстрований проект Закону "Про приватну детективну (розшуковий) діяльність"який визначає загальні правові основи організації приватної детективної (розшуковий) діяльності в Україні.

Автори проекту вважають, що ухвалення такого закону дозволить легалізувати приватну детективну діяльність, яка фактично на сьогодні здійснюється в Україні, поставивши її під контроль держави, і значно збільшити можливості громадян по захисту своїх законних інтересів, конституційних прав і свобод.

Згідно з проектом, приватний детектив - ця фізична особа, що здійснює приватну детективну (розшукову) діяльність.

Приватна детективна (розшукова) діяльність - дозволена органами Національній поліції України незалежна професійна діяльність приватних детективів або приватних детективних підприємств (агентств) по наданню клієнтам на платній договірній основі детективних послуг.

Суб'єкти ЧДРД можуть здійснювати її індивідуально чи через приватні детективні підприємства (агентства).

На суб'єктів ЧДРД не поширюється дія законів, регулюючих правовий статус працівників правоохоронних органів. Також ці убъекты не мають права здійснювати оперативно-розшукові заходи, віднесені Законом про ОРД до виняткової компетенції оперативних підрозділів.

Передбачається, що приватним детективом може бути громадянин України :

- що володіє державною мовою
- що має вищу юридичну освіту
- що пройшов спеціальну підготовку з метою здійснення ЧДРД
- стаж роботи, що має, в оперативних підрозділах або органах досудового розслідування не менш 3-х років.

Також необхідно отримати в установленому порядку свідоцтво про право на заняття ЧДРД. Видача посвідчень здійснюється органами Національної поліції.

Приватне детективне підприємство (агентство) є юридичною особою, створеною за участю 1 або більше приватних детективів відповідно до вимог законодавства України. Здійснює діяльність на підставі статуту. Право на використання в назві юрособи слів "детективне підприємство", "детективне агентство" і "детектив" належить виключно приватним детективним підприємствам (агентствам), які офіційно зареєстровані.

Згідно з проектом, визначений невичерпний перелік видів приватних детективних послугсеред яких:

- збір, фіксація і дослідження відомостей, необхідних для розгляду справ в цивільному, господарському і адміністративному судочинстві, на договірній основі із сторонами судового процесу;
- вивчення ринку, пошук і збір інформації з відкритих джерел з метою підготовки ділових переговорів клієнта, з'ясування майнового стану потенційних ділових партнерів;
- пошук осіб, місцезнаходження яких невідоме, зниклого майна, предметів і тварин;
- пошук, збір і фіксація відомостей в карному виробництві на договірній основі із стороною карного виробництва;
- пошук боржників і осіб, що ухиляються від виконання своїх договірних зобов'язань і так далі

Також регламентується порядок придбання і застосування детективами спеціальних засобів. Нацполиция може видати дозвіл на придбання, зберігання і застосування таких спеціальних засобів :

1) пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими або аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, і вказаних патронів;
2) балончиків, споряджених речовинами сльозоточивої і дратівливої дії.

Придбання цих спеціальних засобів приватний детектив здійснює за свій рахунок і реєструє їх в органі Національної поліції в порядку, встановленому законодавством України.

Передбачається, що у разі прийняття Закон набуде чинності з 1 січня 2017 року.

Нагадаємо, що раніше вже робилися спроби узаконити приватну детективну діяльність, читайте про це: Українських приватних детективів узаконять?; Приватних детективів не поспішають узаконювати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини