Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я розробило єдиний порядок фіксації сп'яніння у правопорушників

14 грудня 2015, 11:39
1540
1
Реклама

Міністерством охорони здоров'я розроблений проект урядової постанови про твердження Інструкції про порядок виявлення ознак, підтвердження і фіксацію стану алкогольної, наркотичної або іншій гострій інтоксикації.

Прийняття постанови забезпечить єдиний підхід до виявлення ознак, підтвердження і фіксації стану алкогольної, наркотичної або іншій гострій інтоксикації у осіб, затриманих за здійснення (інкримінування) адміністративного або карного правопорушення. Такий проект розроблений, оскільки в Україні не існує єдиних підходів до вказаного порядку.

Дія Інструкції не поширюватиметься на порядок проведення судово-медичної і судово-психіатричної експертиз.

Згідно з проектом, гостра інтоксикація (алкогольна, наркотична і інша) - стан людини, що приходить, внаслідок вживання (прийому) психоактивної речовини, що призводить до розладу свідомості, когнітивних функцій, сприйняття, емоцій, поведінки і інших психофізіологічних функцій і реакцій.

Виявлення у обличчя ознак гострої інтоксикації здійснюється шляхом візуальної оцінки його стани (поведінка) :

- співробітниками правоохоронних органів

- командирами військових частин

- керівниками (власниками) підприємств, установ і організацій усіх форм власності, діючих на території України.

У Інструкції вказаний перелік ознак гострій інтоксикації - расторможенность, агресивність, лабільність настрою, хиткість ходи, ністагм, понижений рівень свідомості (наприклад, ступор або кома), почервоніла особа і так далі. Окремо визначені ознаки алкогольною, наркотичною, інтоксикації, а також інтоксикації від впливу інших психоактивних речовин.

Огляду на підтвердження стани гострої інтоксикації підлягають особи, в поведінці яких виявлені указаные ознаки, а також затримані за здійснення (інкримінування) адміністративного або карного правопорушення (по їх запиту).

Підтвердження і фіксація стани гострої інтоксикації здійснюється у установах охорони здоров'я. Метою цього огляду є встановлення факту наявності або відсутності стану гострої інтоксикації у обстежуваної особи за допомогою огляду і обов'язкових лабораторних методів діагностики.

У проекті регламентується порядок підтвердження стану гострої інтоксикації :
- лікарем (фельдшером) бригади екстреної (швидкій) медичної допомоги
- в установах охорони здоров'я.

Окремо встановлений порядок дій співробітників правоохоронних органів у разі виявлення у особи, затриманої за здійснення правопорушення, ознак стану гострої інтоксикації.

Зокрема, у разі відсутності на місці правопорушення потерпілих, виявлення у особи, затриманої за здійснення правопорушення, ознак стану гострої інтоксикації, здійснюється з використанням спеціальних технічних засобівдозволених до застосування Мінохоронздоров'я і Держстандартом.

В цілях забезпечення достовірності результатів аналізів особа має бути оглянуто у установі охорони здоров'я. Співробітник МВС забезпечує доставку такої особи до найближчої установи охорони здоров'я не пізніше, ніж в течію 2-го годинника з моменту виявлення підстав для проведення огляду. Результати залучаються до відповідного протоколу про правопорушення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини