Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Переоцінка майна держвиконавцем у зв'язку з публічними торгами, що не відбулися, не рахується новою оцінкою

9 грудня 2015, 15:18
1555
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України а засіданні Судової палати у цивільних справах 25 листопада 2015 року було розглянуто справу 6-1749цс15 про визнання недійсними публічних торгів, протоколу проведення публічних торгів і акту про реалізацію з торгів нерухомого майна.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. З урахуванням норм частини першої статті 3 ГПКчастини першої статті 15, частини першої статті 16 ГК правом на звернення до суду за захистом володіє особа у разі порушення, невизнання або спростування саме його прав, свобод або інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, уповноважених захищати права, свободи і інтереси інших осіб або державні і громадські інтереси. Суд повинен встановити, чи були порушені, не визнані або оспорені права, свободи або інтереси цих осіб, і залежно від встановленого вирішити питання про задоволення або відмову в задоволенні позовних вимог.

Згідно частини другої статті 16, частини першої статті 215 ГК одним із способів захисту порушеного права є визнання недійсної угоди, ув'язненої з недотриманням стороною (сторонами) вимог, встановлених частями першою, - третьої, п'ятої, шостої статті 203 справжнього Кодексу, зокрема у зв'язку з невідповідністю змісту угоди Кодексу і іншим актам цивільного законодавства.

Правова природа продажу з публічних торгів дає основи для можливості визнання торгів недійсними за правилами визнання недійсними угод, у тому числі на підставі норм цивільного законодавства (статті 203, 215 ГК) про недійсність угоди як такий, що не відповідає вимогам закону, у разі невиконання вимог процедури, порядку проведення торгів, передбачених Тимчасовим положенням.

Частиною третьої статті 62 Закону "Про старанне виробництво" передбачено, що майно передається на реалізацію за ціною і в порядку, визначеним статтею 58 справжнього Закону.

Згідно частини першої статті 58 Закону "Про старанне виробництво" визначення вартості майна боржника проводиться державним виконавцем за ринковими цінами, діючими на день визначення вартості майна. Для проведення оцінки нерухомого майна і майна, вартість якого перевищує 100 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян, державний виконавець притягає суб'єкта оцінної діяльності - суб'єкта господарювання, який здійснює свою діяльність відповідно до Законом "Про оцінку майна, майнових прав і професійної оцінної діяльності в Україні".

Згідно частини п'ятої статті 58 вказаного Закону звіт про оцінку майна в старанному виробництві вважається діючим впродовж 6 місяців з дня його підписання суб'єктом оцінної діяльності - суб'єктом господарювання. Після закінчення цього терміну оцінка майна проводиться повторно.

На момент проведення публічних торгів, у тому числі повторних торгів, для визначення вартості об'єкту оцінки звіт про оцінку майна має бути дійсним.

Повторні публічні торги повинні відбутися в межах 6-місячного терміну з моменту підписання звіту про оцінку майна. Після закінчення 6-місячного терміну обов'язковою умовою призначення і проведення публічних торгів являється отримання нового звіту про оцінку майна. Проведення публічних торгів по реалізації майна за ціною, визначеною звітом про оцінку майна, що втратило силу, є порушенням встановлених законодавством правил про порядок реалізації майна на публічних торгах, у тому числі правив про визначення стартової ціни реалізації майна, а саме частини п'ятої статті 58 Закону "Про старанне виробництво", пунктів 3.2, 3.4 Тимчасового положення.

Проведення переоцінок (уцінок) спірного майна держвиконавцем у зв'язку з тим, що публічні торги не відбулися, не може вважатися новою оцінкою в розумінні положень частини п'ятої статті 58 Закону України "Про старанне виробництво".

Иаким образом, проведення публічних торгів по реалізації майна за ціною, визначеною звітом про оцінку майна, який втратив силу, є основою для визнання цих торгів недійсними при порушенні прав і законних інтересів особи, яка їх оспорює.

Нагадаємо, до цього ж виведення ВСУ прийшов при розгляді справ № 6-42цс15, № 6-147цс14, № 6-227цс14.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини