Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довічний термін можуть замінити на 25 років - ухвалений Закон

26 листопада 2015, 18:09
2602
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада 26 листопада ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно заміни довічного позбавлення волі м'якшим покаранням (проект № 2292).

Внесені в Карний кодекс, Карно-старанний кодекс, Карний процесуальний кодекс і Закон "Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі" зміни передбачають гуманізацію порядку призначення і виконання покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Законом передбачена імперативний заборона призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі за такі діяння, як приготування до злочину і замах на злочин, а також призначення цього виду покарання особам, які виконували ролі підбурювача і посібника при скоєнні злочину.

Документом надана можливість застосувати умовно-дострокове звільнення від відбуття покарання до осіб, які засуджені до довічного позбавлення волі, після фактичного його відбуття не менше 20 років, а також здійснити заміну довічного позбавлення волі на позбавлення волі на певний термін актом Президента.

Згідно із Законом, помилування засудженого здійснюється на підставі акту про помилування у вигляді повного або часткового звільнення від основного і додаткового покарань, а також заміни засудженому призначеного судом покарання у вигляді довічного позбавлення волі на позбавлення волі на термін 25 років.

У разі заміни засудженому призначеного судом покарання у вигляді довічного позбавлення волі на позбавлення волі на термін 25 в строк відбуття покарання повністю зараховується час перебування під вартових і період фактичного знаходження в місцях позбавлення волі.

Покарання у вигляді позбавлення волі на термін 25 років не підлягає подальшій заміні на м'якше покарання.

Клопотання про помилування має право подати засуджений, його захисник, законний представник, близькі родичі, правозахисні організації, у тому числі міжнародні, в порядку, встановленому законодавством.

Законом також передбачена можливість заміни невідбутої частини покарання м'якшим особам, що відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі (м'якшим може бути покарання у вигляді позбавлення волі на термін не менше 25 років), після фактичного від'їзду засудженим не менше 10 років покарання.

Закон ухвалений з поправками.

Джерело: ВР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини