Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Готуються зміни для легалізації роботи домашньої прислуги

20 листопада 2015, 10:35
901
0
Реклама

На експертній зустрічі обговорювався законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів по регулюванню і легалізації зайнятості домашніх працівників, який Минсоцполитики розробило з метою нормування праці домашніх працівників, їх прав, обов'язків, стосунків з їх працедавцем, а також легалізації їх зайнятості.

Читайте детальніше про законопроект: Минсоцполитики хоче легалізувати роботу домашньої прислуги.

Відзначалося, що за оцінками Держкомстату загальна кількість працівників, що роблять побутові і персональні послуги в сім'ях, складає близько 162 тис. чоловік. Але працедавці, як правило, не платять за них внески. Відповідно, практично усі ці працівники являються неформально зайнятими, тобто, соціально незахищеними.

Враховуючи незацікавленість працедавця в сплаті соцвзносов і податків за такого працівника, одним з дієвих механізмів легалізації зайнятості цієї категорії працівників є їх добровільна участь в загальнообов'язковому соціальному і пенсійному страхуванніпереконані в Минсоцполитики.

Але, як підкреслюють в Департаменті ринку праці і зайнятості Міністерства, трудові питання домашніх працівників і їх стосунки з працедавцем, а також створення умов для виходу їх з неформального сектора і забезпечення соціального захисту, передусім, вимагають законодавчого врегулювання.

Законопроект вже погоджений із зацікавленими органами, соціальними партнерами і спрямований на розгляд в уряд.

Нагадаємо основні положення законопроекту :

- обов'язкове укладення трудового договору між працедавцем і домашнім працівником

- домашня праця дозволяється особам від 16 років і старше

- в трудовому договорі домашнього працівника у віці від 18 років і старше може бути вказаний випробувальний термін тривалістю не більше 1 місяця

- за бажання припинення трудового договору сторони повинні повідомити один одного письмово не менше чим за 14 днів

- у разі проживання домашнього працівника в домашньому господарстві (сім'ї) йому повинно забезпечуватися повага і недоторканість особистого життя

- можливість добровільної сплати домашнім працівником внесків на соціальне і пенсійне страхування.

Джерело: Минсоцполитики

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини