Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Термін для прийняття спадку не подовжується, якщо спадкоємець не знав про смерть спадкодавця

11 листопада 2015, 12:00
9155
9
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 4 листопада 2015 року розглянув справу 6-1486цс15 позову спадкоємиці до Киевскомк міській пораді про визначення додаткового терміну для прийняття спадку по заповіту.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Згідно частини третьої статті 1272 ГК за позовом спадкоємця, що пропустив термін для прийняття спадку з поважної причини, суд може визначити додатковий термін, достатній для подачі їм заяви про прийняття спадку.

За змістом статті поважними причинами пропуску терміну для прийняття спадку є ті, які пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на здійснення цих дій.

Таким чином, правила частини третьої статті 1272 ГК можуть бути застосовані, якщо:

1) у спадкоємця були перешкоди для подачі такої заяви;
2) цих обставини визнані судом шанобливими.

Якщо ж у спадкоємця перешкод для подачі заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадку через відсутність інформації про смерть спадкодавцято правові підстави для визначення додаткового терміну для прийняття спадку відсутні.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові ВСУ у справі № 6-85цс12.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини