Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про належне повідомлення в арбітражних спорах

7 жовтня 2015, 17:37
1583
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 30 вересня 2015 року розглянув справу 6-26цс15 по клопотанню компанії SEA EMERALD SA про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду в Україні про стягнення грошових коштів з ГП "Суднобудівельний завод імені 61 комунара".

За результатами розгляду Суд сформулював наступну правову позицію. Згідно частини першої статті ІІ Конвенції про визнання і виконання іноземних арбітражних рішень від 10 червня 1958 року (далі - Конвенція) кожна Держава визнає письмову угоду, по якій сторони зобов'язуються передавати в арбітраж усе або які-небудь спори, що виникли або можуть виникнути між ними у зв'язку з якими-небудь конкретними договірними або іншими правовідносинами, об'єкт яких може бути предметом арбітражного розгляду.

Згідно з підпунктом b пункту 1 статті V Конвенції у визнанні і виконанні арбітражного рішення може бути відмовлено на прохання сторони, проти якої воно спрямоване, якщо ця сторона надасть компетентному суду, в якому проситься визнання або виконання, доказу того, що сторона, проти якої прийнято рішення, не була належним чином повідомлена про призначення арбітра або про арбітражний розгляд або з інших причин не могла представити свої пояснення.

Аналізуючи положення статей Конвенції, Судова палата у цивільних справах ВСУ дійшла висновку, що під час з'ясування того, чи було повідомлення здійснено належним чином, суд повинен виходити з відповідних процедур, які були визначені сторонами в арбітражній угоді або в арбітражній обмовці або на застосування яких вони погодилися.

У справі, що переглядається, суди дійшли висновку, що обмін кореспонденцією для напряму сторонам повідомлень з використанням електронної пошти, що є звичайною практикою лондонського арбітражу, є належним і допустимим доказом сповіщення боржника про арбітражний розгляд. При цьому судом касаційної інстанції, залишаючи в силі рішення районного суду, не взяв до уваги, що, заздалегідь домовившись про спосіб вручення повідомлень, сторони в арбітражній обмовці не передбачили використання електронних документів і в договорі відсутні електронні адреси SEA EMERALD SA і ГП "Суднобудівельний завод імені 61 комунара".

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини