Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЕСПЧ розглянув "справу 9 березня"

Реклама

Європейський суд з прав людини 6 жовтня обнорадовал неостаточне рішення у справі "Карпюк і інші проти України"що стосується судового процесу відносно 7 активістів, опозиційних режиму Президента Кучми, за участь в масових протестах, що проходили в Києві у березні 2001 року.

Суд вказав на порушення Україною:

- статті 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод (право на справедливий суд) - відносно двох заявників на рахунок нез'явлення ряду свідків під час судового розгляду;

- статті 11 (свобода зборів і об'єднань) - відносно трьох заявників - організаторів протестів (Суд не виявив порушення статті 11 відносно інших заявників).

Суд не виявив вагомих причин визнання українськими судами досудових свідчень свідків, що мають значення для розгляду, при цьому не вислухавши їх в судовому процесі.

Відносно трьох заявників, що беруть участь в організації протестів, Суд дійшов висновку, що хоча їх покарання за організацію "обструктивних" зборів і наступне підбурювання до насильства в зіткненнях з міліцією, імовірно було виправдано метою забезпечення громадської безпеки, такі великі терміни ув'язнення (від 2 до 4 років) не були співвимірними переслідуваній законній меті.

Нагадаємо, 9 березня 2001 року члени і співчуваючі УНА-УНСО взяли участь в акції "Україна без Кучми". Протестанти задалися метою перешкодити Президентові Кучмі покласти квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку в день 187-ої річниці народження поета. В ході подій були заарештовані декілька протестуючих, демонстранти вимагали їх звільнення у будівлі МВС.

Суд ухвалив, що Україна повинна була виплатити 3000 євро Миколі Карпюку і по 4000 євро Миколі Ляховичу і Ігорю Мазуру.

Впродовж 3 місяців будь-яка сторона може зажадати передачі справи на розгляд Великої палати Суду.

Нагадаємо, раніше ЕСПЧ визнав надмірним покарання у вигляді арешту, до якого суд притягнув пенсіонерку, що зняла стрічку з вінка, покладеного Януковичем.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини