Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податковий дайджест: зменшення податкового тиску, підготовка реформи, відміна спецмит на імпорт автомобілів

17 вересня 2015, 17:15
1684
1
Автор:
Реклама

Діє оновлений порядок обліку осіб, що здійснюють операції з товарами

31 серпня набув чинності наказ Мінфіну № 552яким затверджений новий Порядок обліку осіб, що здійснюють операції з товарами. Облік осіб, які здійснюють операції з товарами, ведеться автоматизовано в реєстрі ГФС. Постановка на облік осіб, які здійснюють операції з товарами, робиться одноразово у відповідному підрозділі будь-якої митниці. По запиту особи, що здійснює операції з товарами, підрозділ митниці надає протягом доби на безкоштовній основі витягання з реєстру. Зняття з обліку особи проводиться шляхом внесення відповідного запису в реєстр і анулювання облікового номера.

Зменшений податковий тиск на бізнес

1 вересня набув чинності Закон від 17.07.2015 № 655 - VIII про внесення змін до Податкового кодексу відносно зменшення податкового тиску на платників податків. Обнародування узагальнювальної податкової консультації віднесене до повноважень Мінфіну. З НК виключені положення, що стосуються визначення контролюючим органом податкового зобов'язання платника податків у разі виголошення звинувачувального вироку або закриття карного виробництва по нереабілітовуючих підставах. Також уточнені умови і порядок допуску посадовців контролюючих органів до проведення документальних виїзних і фактичних перевірок. Закон № 655, шляхом доповнення підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" НК пунктом 35, тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, відміняє платникам податків, об'єм прибутків і операцій яких за попередній рік складав менше 20 млн. грн., штрафні санкції нараховані на суму податкового зобов'язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення у терміни, певні НК. Нараховані штрафні санкції відміняються впродовж 10 днів з дня сплати такого податкового зобов'язання в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізує державну фінансову політику. Вказана норма не застосовується у разі повторного впродовж року визначення контролюючим органом суми податкового зобов'язання з одного і того ж податку або збору. При цьому у разі відміни штрафної санкції відповідне сплачене податкове зобов'язання не підлягає подальшому оскарженню.

Казначейство оприлюднить нові форми звітів по електронному адмініструванню ПДВ

З 1 вересня Казначейством з метою підвищення прозорості, передбачуваності функціонування системи електронного адміністрування ПДВ і довіри до фінансової системи України введені нові форми звітів по функціонуванню системи електронного адміністрування ПДВ.

Мінфін хоче ввести ставку 20% по усіх основних податках

3 вересня Міністерство фінансів представило своє бачення податкової реформи. Мінфіном вибрана лінійна модель податкової системи, яка полягає у встановленні ставки 20% НДФЛ, ПДВ, ЕСВ і податку на прибуток. Як пояснила Н. Яресько, введення однієї ставки означає значне спрощення адміністрування податків. У свою чергу, П. Порошенка вважає, що слід ввести оподаткування предметів розкоші і реформувати ГФС. Також Президент відмітив важливість збереження єдиного податку як такого, простоти адміністрування оподаткування упрощенцев. Президент висловився за відсутність обмежень для роботи ФОП і малих підприємств з фізичними і юридичними особами.

Декларація збору у вигляді надбавки до тарифу на газ за вересень подається по новій формі

Податкова декларація збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на газ для споживачів усіх форм власності за серпень подається за формою, затвердженій наказом ДПА від 24.12.2010 р. № 1017а за вересень і наступні податкові періоди по новій формі, затвердженій наказом Мінфіну № 654. Про це нагадали податківці в листі № 33074/7/99-99-15-04-01-17.

Україна відміняє спецмита на імпорт автомобілів

10 вересня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі встановилащо національні інтереси України вимагають відміни спецзаходів відносно імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження і експорту. Рішення комісії набуде чинності з 30 вересня 2015 року.

ГФС введе єдині стандарти визначення митної вартості

На виконання доручення Прем'єр-міністра Державною фіскальною службою розроблений проект нових Методичних рекомендацій відносно роботи посадовців органів ГФС по аналізу, виявленню і оцінці ризиків при здійсненні контролю правильності визначення митної вартості товарів, які переміщаються через митний кордон України.

ГФС затвердила Реєстр великих платників податків на 2016 рік

Державна фіскальна служба України наказом від 08.09.2015 № 681 ствердила Реєстр великих платників податків на 2016 рік. Згідно Податковому кодексу у разі включення платника податків в такий Реєстр на нього поширюються особливості, певні НК для великих платників податків.

Змінені рахунки для сплати єдиного внеску

З 15 вересня 2015 року вступили в дію небюджетні рахунки 3719, відкриті на ім'я органів Державної фіскальної служби для сплати засобів єдиного внеску і фінансових санкцій. Зміни пов'язані з проведенням реорганізації територіальних органів Миндоходов шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів ГФС і утворення нових органів ГФС.

Для підприємств зони АТО можуть ввести спецрежим відшкодування ПДВ

У парламенті зареєстрований урядовий законопроект № 3045 "Про внесення зміни в підрозділ 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу відносно особливостей адміністрування податку на додану вартість на території проведення антитерористичної операції". Законопроектом пропонується на період проведення АТО не здійснювати добровільну і обов'язкову реєстрацію платниками ПДВ осіб, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія.

Пропонується звільнити від податку на прибуток підприємства, що працевлаштували переселенців

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 3015 про внесення змін до Податкового кодексу відносно звільнення від оподаткування прибутку підприємств, що забезпечують працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Згідно із законопроектом звільняється від оподаткування прибуток підприємств і організацій, в яких впродовж звітного (податкового) періоду кількість внутрішньо переміщених осіб, які мають там основне місце роботи, складає не менше 50 % среднеучетной чисельності штатних працівників облікового складу. За умови, що фонд оплати праці таких внутрішньо переміщених осіб складає впродовж звітного періоду не менше як 25 % сум загальних витрат на оплату праці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини