Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені нюанси об'єднання власників житлових і нежитлових приміщень багатоповерхівки

15 вересня 2015, 12:04
1564
0
Автор:
Реклама

Мінюст в листі № Ю-16958/19.3 роз'яснив нюанси об'єднання власників житлових і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Статтею 6 Закону № 2866 - III "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що об'єднання може бути створене лише власниками квартир і нежитлових приміщень в багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Засновницькі збори об'єднання в новозбудованому багатоквартирному будинку можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир і нежитлових приміщень в такому будинку. Засновницькі збори приймають рішення про створенні об'єднання і затверджує його статут.

Як відзначається в ст. 7 Закону № 2866 - III, статут об'єднання складається згідно з типовим статутом, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства.

Державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться в порядку, встановленому законом для реєстрації юрособ. Об'єднання вважається створеним з дня його реєстрації.

Нагадаємо, порядок проведення реєстрації юрособи передбачений статтями 24, 25 - 27 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців".

Слід звернути увагу, що згідно ч. 3 ст. 8 Закону про реєстрацію засновницькі документи (засновницький акт, статут або засновницький договір, положення) юрособи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність засновницьких документів законодавству несуть засновники юрособи.

В той же час ч. 4 ст. 53 Закони про реєстрацію визначено, що особи, винні у внесенні в засновницькі документи або інші документи, які подаються держреєстраторові, свідомо неправдивих відомостей, які підлягають внесенню в Реєстр, несуть відповідальність, встановлену законом. А держреєстратори за порушення законодавства у сфері державної реєстрації несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або карну відповідальність.

Відмітимо, що згідно Положенню про Міністерство регіонального розвитку Минрегион є головним органом в системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізує державну регіональну політику, зокрема, у сфері житлово-комунального господарства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини