Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звітність по бенефіціарах: що треба врахувати

Реклама

9 вересня в Міністерстві юстиції відбувся круглий стіл, присвячений подачі юридичними особами відомостей про кінцевого власника (контроллері) бенефіціара. Термін подачі документів закінчується 25 вересня. Директор Департаменту державної реєстрації Мінюсту Сергій Бенедисюк розповів представникам професійного співтовариства, що треба робити, щоб процес подачі документів пройшов без зайвого ажіотажу, оскільки Міністерство не має наміру повторно подовжувати термін представлення відомостей про бенефіціари.

Слід звернути увагу на наступні моменти:

1. Граничний термін подачі відомостей про кінцеві бенефіціари збігає 25 вересня. Але це не означає, що юрособи можуть відкладати процедуру на останній момент. За станом на минулий тиждень близько 200 тис. юридичних осіб (велика частина сконцентрована у великих містах) ще не надало необхідні документи. Черги, які виникнуть із-за можливого ажіотажу останнього тижня, можуть привести до репутаційних втрат Мінюсту, але знову термін подовжуватися не буде, оскільки відкриття відомостей - вимога Європейського Союзу. Травневий Закон про продовження термінів був вимушеним заходом - на той момент інформацію не здало приблизно 400 тис. юрособ.

2. Мінюст, як утримувач Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, спростив форму реєстраційної картки (форма 4) - вказуються тільки ті дані, які торкаються бенефіціарів. Передбачена можливість подати заявку в електронному вигляді - вона буде перевірена реєстратором, але після запису в електронній черзі слід надати заповнену паперову форму. Тому оптимальний варіант - скористатися поштовим зв'язком. Досить підготувати форму 4 з відомостями про бенефіціари на одному листі, завіривши у нотаріуса підпис керівника, і направити її у відповідний відділ реєстрації поштою. У разі, якщо явних бенефіціарів немає (велике АТ, інвестиційний фонд), слід вказати, що кінцеві бенефіціари відсутні. При цьому Закон "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і фінансуванню поширення зброї масового знищення" визначає володіння 25 і більше відсотками статутного капіталу або прав голосу в юрособі як один з критеріїв віднесення до кінцевого власника (контроллеру) бенефіціара. Надані дані аналізуватимуться, адже якщо хтось володіє 24 % - його теж можливо вважати кінцевим бенефіціаром.

3. Звільнені від подачі відомостей юрособи з учасниками - виключно фізичними особами, якщо кінцеві власники (контроллери) бенефіціарів таких юридичних осіб співпадають з їх учасниками. В цьому випадку фізичні особи є бенефіціарами такої юридичної особи. Інформація про них вже міститься в Реєстрі. Також відомості не подаються політичними партіями, творчими союзами, їх територіальними центрами, адвокатськими об'єднаннями, торгово-промисловими палатами, релігійними організаціями, державними і комунальними підприємствами, державними органами, органами місцевого самоврядування і їх асоціаціями. При цьому підприємства, засновані громадським об'єднанням, форму 4 подають. Оскільки громадські об'єднання, як правило, не мають кінцевих бенефіціарів, слід вказати про їх відсутність.

4. Відповідальність, встановлена в Кодексі про адміністративні правопорушення за непредставлення юридичною особою інформації державному реєстраторові, полягає в накладенні штрафу від 300 (5100 грн.) до 500 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (8500 грн.). При цьому процедура накладення стягнення досить неясна. Згідно із Законом протокол про порушення складає суб'єкт фінансового моніторингу, рішення про накладення стягнення приймає суд. Порядку, що визначає процедуру, немає. Мінюст, який включений в перелік суб'єктів державного фінансового моніторингу, такий нормативно-правовий акт не розробляє. За подачу недостовірної інформації про відсутність бенефіціарів передбачена карна відповідальність. За прогнозами С. Бенедисюка вироки, у разі порушення, почнуть виносити вже в 2016 році. Карні виробництва можуть відкриватися вже в жовтні - грудні.

Також читайте:

25 вересня збігає термін подачі юрособами відомостей про кінцевий бенефіціар,

Мінюст розповів про збір відомостей про кінцеві бенефіціари

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини