Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Угода про розділ продукції пропонується застосовувати в сільгоспвиробництві

7 вересня 2015, 16:37
792
0
Автор:
Реклама

Народні депутати від БПП зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 3003 про внесення змін до Податковий кодекс відносно додаткових умов оподаткування інвестиційної діяльності у сфері виробництва сільськогосподарської продукції.

У Податковому кодексі пропонується встановити особливості оподаткування інвестора при виконанні угоди про розділ продукції, пов'язаної з виробництвом сільськогосподарської продукції. Автори проекту відмічають, що поширення режиму угод про розділ продукції на аграрні угоди про розділ продукції може значно підвищити виробничий потенціал українського села, дати додаткові фінансові результати для інвесторів-землекористувачів і держави. Крім того, поширення вказаного механізму на інвесторів-землекористувачів дозволить почати інвестиційні проекти по розвитку логістичної інфраструктури (елеватори, річкові і морські термінали і так далі).

Чинне податкове законодавство передбачає механізм оподаткування діяльності на умовах угод про розділ продукції виключно для реалізації проектів по недропользованию і не може бути застосовано для оподаткування діяльності у сфері виробництва сільськогосподарської продукції.

Законопроект передбачає, що при виконанні угоди про розділ продукції, пов'язаного з виробництвом сільськогосподарської продукції (аграрної угоди), контролюючий орган по місцезнаходженню інвестора (оператора) зобов'язаний зареєструвати інвестора (оператора) в якості платника єдиного податку четвертої групи згідно глави 1 розділу XIV НК, а також платником ПДВ як суб'єкта спеціального режиму оподаткування згідно ст. 209 НК впродовж 5 робочих днів з моменту отримання від інвестора (оператора) нотаріально завіреної копії зареєстрованої угоди про розділ продукції, а також копії свідоцтва про державну реєстрацію угоди про розподіл продукція.

Після реєстрації інвестора (оператора) платником єдиного податку четвертої групи, об'єкт і база оподаткування для аграрної угоди про розділ продукції визначаються відповідно до статті 292-1 НК. Порядок нарахування, форма і терміни сплати єдиного податку визначаються умовами угоди про розділ продукції.

Інвестор (оператор) не є платником інших податків і зборів, окрім єдиного податку, ПДВ (з урахуванням ст. 209 НК) і податків, що стягуються із заробітної плати і інших винагород і виплат, нарахованих (виплачених) платникові податку відповідно до розділу IV НК, з урахуванням ст. 340 НК.

Впродовж терміну дії угоди про розділ продукції і у рамках діяльності, передбаченої аграрною угодою, стягнення з інвестора загальнодержавних і місцевих податків і зборів замінюється розподілом зробленої продукції між державою і інвестором на умовах такої угоди з урахуванням пункту 338-1.2 пропонованій ст. 338-1 НК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини