Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС розповіла про проведення документальних перевірок

7 вересня 2015, 16:17
3984
0
Автор:
Реклама

Державна фіскальна служба в листі від 28 серпня 2015 року № 32067/7/99-99-22-04-02-17 розповіла про проведення документальних перевірок у зв'язку з набуттям чинності 1 вересня Закону № 655 - VIII відносно зменшення податкового тиску на платників податків.

Так, скасовані норми, що передбачають особливості прийняття податкових повідомлень-рішень за результатами перевірок, проведених при визначених підпунктом 78.1.11 пункту 78.1 ст. 78 Податкового кодексу обставинах, у зв'язку з наявністю карного виробництва відносно карного злочину відносно посадовця платника податків. З 1 вересня 2015 року за результатами таких перевірок вводиться загальний порядок і терміни прийняття податкових повідомлень-рішеньпередбачений пунктом 86.8 ст. 86 розділу II НК.

У разі, якщо судом за результатами карного виробництва про карне правопорушення, яке було почато до дня набуття чинності Закону № 655 і предметом якого є податки, збори, ухвалений звинувачувальний вирокщо набрав законної сили, в якому встановлена несплата податкових зобов'язань або винесена ухвала про закриття карного виробництва по нереабілітовуючих підставах з цього питання, податкове повідомлення-рішення за результатами такої перевірки приймається контролюючим органом впродовж 10 робочих днів з дня, що йде за днем отримання цим контролюючим органом відповідного судового рішення, що набрало законної сили.

У зв'язку з цим загальний порядок прийняття податкових повідомлень-рішень, передбачений пунктом 86.8 статей 86 розділу II НК, застосовується за результатами перевірок, які проводяться у рамках карних виробництв про карні правопорушення, початих після набуття чинності вказаного Закону.

Податкові повідомлення-рішення за результатами перевірок, що проводяться у рамках карних виробництв про карні правопорушення, початих до набуття чинності Закону № 655 (початих і закінчених до 1 вересня 2015 року; початих до, але закінчених після 1 вересня 2015 року, а також початих і закінчених після 1 вересня 2015 року) приймаються впродовж 10 робочих днів з дня, що йде за днем отримання відповідного судового рішення, що набрало законної сили.

Підстави для самостійного визначення контролюючим органом за результатами таких перевірок сум грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування і / або зменшення (збільшення) негативного значення об'єкту оподаткування податком на прибуток або негативного значення суми ПДВ платника податків, передбачених НК або іншим законодавством, визначені в пункті 54.3 статей 54 розділи II НК, у тому числі в підпунктах 54.3.1 - 54.3.3 цього пункту.

При цьому положення підпункту 1.6.3 пункту 1.6. розділу I Методичних рекомендацій про порядок взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні і реалізації матеріалів перевірок платників податків по веденню журналу реєстрації перевірокпризначених за ініціативою правоохоронних і судових органів, доцільно застосовувати тільки відносно тих перевірок, по яких зберігається особливий порядок прийняття податкових повідомлень-рішень.

Відзначається, що оскільки Законом № 655 не внесено зміни в Митний кодексподаткові повідомлення-рішення за результатами проведених перевірок по дотриманню вимог законодавства з питань державної митної справипризначених відповідно до карного процесуального закону, приймаються з урахуванням частини 13 ст. 354 Митні кодекси. При цьому підстави для самостійного визначення контролюючим органом за результатами таких перевірок сум грошових зобов'язань визначені в підпункті 54.3.6 пункту 54.3 статей 54 розділи II НК.

З 1 вересня не відповідає вимогам Закону № 655 облік при здійсненні перевірок платників податків виводів актів перевірок суб'єктів господарювання, за результатами яких приймалися податкові повідомлення-рішення, у тому числі складені до набуття чинності Закону № 655.

НК доповнений новою нормою про напрямі (врученні) платникові податків податкових повідомлень-рішень у випадках, якщо за результатами перевірки встановлений факт заниження або завищення суми податкових зобов'язань, заявленою в податковій декларації або суми податкового кредиту, заявленої в декларації по ПДВ, за винятком випадків, коли вказане заниження або завищення враховане при винесенні інших податкових повідомлень-рішень за результатами перевірки.

У зв'язку з цим ведеться робота нової по розробці нової форми податкового повідомлення-рішення.

Посилені вимоги по складанню наказу про проведення перевірки. Зокрема, такий наказ додатково до інформації, приведеної в Методичних рекомендаціях повинен містити інформацію відносно періоду діяльності, який перевірятиметься.

Крім того, за наявності письмового звернення платника податків замість невиїзної документальної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка.

У зв'язку з цим, у випадках, коли платник податків при організації документальної невиїзної перевірки при отриманні повідомлення і копії наказу про її проведення подає в контролюючий орган обгрунтоване звернення про проведення документальної виїзної перевірки (наприклад, у зв'язку з великою кількістю первинних документів, які необхідно надати контролюючому органу для проведення перевірки)такий орган розглядає питання про можливість виїзної перевірки (з урахуванням стану платника податків, наявності або відсутності його по місцезнаходженню (місцю проживання), відсутності інших обставин, які роблять неможливим належне проведення виїзної документальної перевірки) і про результати розгляду письмово повідомляє платника податків. У випадку зміни виду документальної перевірки (з невиїзною на виїзну) необхідно забезпечити дотримання порядку організації і умов допуску до проведення виїзної документальної перевірки, встановлених статтями 77, 78 і 81 розділу II НК, зокрема, оформлення і надання (пред'явлення) платникові податків відповідних документів для проведення документальної виїзної перевірки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини