Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені нюанси числення середньої зарплати для розрахунку виплат по соцстрахуванню

18 серпня 2015, 12:00
1019
0
Автор:
Реклама

Минсоцполитики в листі № 445/18/99-15 роз'яснило деякі питання числення середньої зарплати для розрахунку виплат по загальнообов'язковому державному соцстрахуванню.

Законом "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" встановлено, що посібник з тимчасової непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу), у разі настання страхових випадків, зокрема, тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві.

Враховуючи це, у випадку якщо застрахована особа здійснює трудову діяльність (підприємство не працює і не оформлений простій) і не нараховується зарплата, посібник з тимчасової непрацездатності не надається.

Якщо під час простою підприємства не з вини працівника з оплатою не нижче від 2/3 тарифної ставки, передбачений вихід працівника на роботу і у зв'язку з настанням тимчасової непрацездатності їм було втрачено право на таку виплату (оплату за час простою), такому працівникові призначається посібник з тимчасової непрацездатності на підставі листка непрацездатності. Також обчислюється середня зарплата для розрахунку посібника відповідно до Порядком числення середньої заробітної плати для розрахунку виплат по загальнообов'язковому державному соцстрахуванню.

Відповідно до п. 3 Порядки среднедневная зарплата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахований єдиний внесок, на кількість календарних днів зайнятості (періоду перебування в трудових стосунках) в розрахунковому періоді. При цьому не враховуються календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю і пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення ним 3-річного і 6-річного віку по медичному висновку, відпустка без збереження зарплати. Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

Період військової служби застрахованої особи по заклику при мобілізації на особливий період можна вважати періодом, не відпрацьованим з поважної причини. Тому, якщо деякі місяці і дні розрахункового періоду застрахована особа не працювала з вказаної поважної причини, пропонується ці місяці і дні виключати з розрахункового періоду і робити розрахунок середньої зарплати за відпрацьовані місяці і дні розрахункового періоду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини