Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про оподаткування неприбуткових організацій

13 серпня 2015, 10:15
10407
0
Автор:
Реклама

13 серпня набув чинності Закон № 652 - VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно оподаткування неприбуткових організацій", який був прийнятий ВР 17 липня.

У Податковому кодексі встановлено, що податок на дохід підприємств не платять неприбуткові підприємства, установи і організації, що одночасно відповідають наступним вимогам :

- утворено і зареєстровано в порядку, визначеному законом, регулюючим діяльність відповідної неприбуткової організації;
- засновницькі документи містять заборону розподілу отриманих прибутків (прибули) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (окрім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління і інших пов'язаних з ними осіб;
- засновницькі документи якого передбачають передачу активів одній або декільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування в дохід бюджету у разі припинення юридичної особи (в результаті його ліквідації, злиття, розподілу, приєднання або перетворення);
- внесено контролюючим органом в Реєстр неприбуткових установ і організацій.

Прибутки (прибуток) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування витрат на зміст такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених її засновницькими документами.

У разі недотримання цих вимог така неприбуткова організація зобов'язана подати в строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання прибутків (прибутків) за період з початку року по останній день місяця, в якому здійснено таке порушення, і вказати суму самостійно нарахованого зобов'язання по податку на прибуток. Податкове зобов'язання розраховується, виходячи з суми угоди нецільового використання засобів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ і організацій.

З першого дня місяця, що йде за місяцем, в якому здійснено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов'язана щокварталу представляти в контролюючий орган квартальну фінансову і податкову звітність (з наростаючим підсумком) по податку на прибуток і платити податок в строк, визначений для квартального періоду.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову і податкову звітність і платить податок на прибуток в порядку, встановленому ст. 57 НК для неприбуткових організацій - платників податку на прибуток.

Встановлення контролюючим органом факту використання неприбутковою організацією прибутків (прибутків) для цілей інших, чим передбачені засновницькими документами, є основою для виключення такої організації з Реєстру неприбуткових установ і організацій і нарахування податкового зобов'язання по податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій і пені. Податкові зобов'язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому здійснено таке порушення.

До неприбуткових організацій зокрема, можуть бути віднесені:

- бюджетні установи;

- громадські об'єднання, політичні партії, творчі союзи, релігійні організації, добродійні організації, пенсійні фонди;

- союзи, асоціації і інші об'єднання юридичних осіб;

- житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або отримувався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі і гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);
- ОСМД, асоціації власників житлових будинків;
- професійні спілки, їх об'єднання і організації профспілок, а також організації працедавців і їх об'єднання;
- сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;
- інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам НК.

Не є платниками податку суб'єкти господарювання, що застосовують спрощену систему оподаткування, обліку і звітності, визначені главою 1 розділу XIV НК.

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ і організацій, включення неприбуткових підприємств, установ і організацій в Реєстр і виключення з Реєстру встановлює Кабінет Міністрів.

До твердження Кабміном Порядку ведення Реєстру діє Положення про Реєстр неприбуткових установ і організацій, затверджене наказом Міністерства фінансів від 24 січня 2013 року № 37.

Неприбуткові підприємства, установи і організації, внесені в Реєстр на день набуття чинності Закону, не підлягають виключенню з цього реєстру до 1 січня 2017 року. Некомерційні підприємства, установи і організації, внесені в Реєстр на день набуття чинності Закону, яке не відповідає вимогам пункту 133.4 статей 133 НК, з метою включення в новий Реєстр зобов'язані до 1 січня 2017 року привести свої засновницькі документи у відповідність з нормами НК і подати копії таких документів в контролюючий орган. Якщо засновницькі документи не приведені у відповідність з нормами НК - вони виключаються контролюючим органом з Реєстру.

За проведення державної реєстрації змін, що вносяться в засновницькі документи, реєстраційний збір не стягується.

Також читайте: Новий порядок оподаткування неприбуткових організацій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини