Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді скаржаться на втручання в їх діяльність

7 серпня 2015, 16:34
1094
0
Автор:
Реклама

З початку року і до 20 липня в Раду суддів України поступило 30 заяв від суддів відносно втручання в їх діяльність. Виходячи з аналізу звернень відносно фактів тиску на суддів і втручання в діяльність суддів найбільш поширеними і такими, які набувають системного характеру, являються випадки дій громадських організацій, об'єднань або груп громадян, спрямованих на вираження власного відношення до судової влади або окремих суддів, які супроводжувалися заходами дії на суддів, що є порушенням вимог частини 2 ст. 126 Конституцій (вплив на суддів будь-яким способом забороняється).

З 30 заяв, які знаходяться на контролі Ради суддів України, і представлених в правоохоронні органи 5 поступило від суддів апеляційних і окружних судів, а 25 від суддів районних і міських районних судів.

Рада суддів відмічає, що значна частина звернень, що поступають, відносно забезпечення незалежності суддів і реагування на факти втручання в роботу суддів, не містять інформації про прийняття самими суддями відповідних дій для забезпечення незалежності суду (звернення в правоохоронні органи з відповідними заявами про скоєння злочину, передбаченого ст. 376 Карного кодексу. Також окремі звернення містять неповну або неточну інформацію відносно обставин відкриття карних виробництв по ст. 376 Карного кодексу.

У Раді суддів України нагадують, що у разі ухилення органів внутрішніх справ від виконання обов'язків, передбачених ст. 138 Закону "Про судоустрій і статус суддів", орган суддівського самоврядування має право на реагування, у тому числі через звернення в МВС і Генеральну прокуратуру, з питань забезпечення безпеки суддів, яке має бути розглянуте впродовж 10 днів з моменту його отримання із вжиттям заходів по усуненню погроз безпеки судді.

Зараз більшість заяв суддів відносно втручання в їх діяльність знаходяться на контролі у керівництва Генеральної прокуратури, а за результатами розслідування по них будуть прийняті законні і обгрунтовані рішення. В той же час, ГПУ направила доручення прокурорам обласного рівня по вжиттю додаткових дієвих заходів, спрямованих на вдосконалення процесуального керівництва і забезпечення прийняття в карних виробництвах законних процесуальних рішень в розумні терміни.

Джерело: Судова влада

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини