Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

7 серпня 2015, 11:02
3658
1
Автор:
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. ГФС розповіла про зміни в обов'язкових реквізитах податкової накладної

У листі № 27651/7/99-99-19-03-02-17 ГФС розповіла про зміни в обов'язкових реквізитах податкової накладної у зв'язку з прийняттям Закону № 643 - VIII. Законом виключені з переліку обов'язкових такі реквізити податкової накладної, як "Місцезнаходження (податкова адреса продавця) " і "Вид цивільно-правового договору". З дати набуття чинності Закону № 643 платники податків при складанні податкової накладної/розрахунку коригування можуть не заповнювати в їх заголовній частині поля реквізитів, які не визначені п. 201.1 ст. 201 розділу V НК як обов'язкові.

2. НБУ штрафуватиме банки за порушення при купівлі безготівкової інвалюти

Правління Національного банку прийняло постанову № 495 про внесення змін до Положення про застосування Нацбанком заходів впливу за порушення банківського законодавства. У випадку порушень, здійснюваних банками купівлі безготівкової іноземної валюти на міжбанківському валютному ринкуНБУ застосовує штрафні санкції до порушників. Спочатку порушник отримує письмове попередження. Якщо порушення фіксується знову, то Національний банк накладає в нього грошовий штраф. До найбільш недисциплінованих банків НБУ застосовуватимемо не лише грошові штрафи, але і обмежувати або зупиняти/припиняти здійснення ними окремих видів валютних операцій.

3. Демобілізовані працівники повинні вийти на роботу, інакше їх можуть звільнити

Працівники, звільнені з військової служби в запас, які не продовжують військову службу у зв'язку з приходом на військову службу за контрактом, з урахуванням часу перевезення до місця проживання повинні приступити до роботи. Про це розповіло Минсоцполитики в листі № 302/06/186-15. До працівників, які без поважних причин своєчасно не приступили до роботи, можуть застосовуватися дисциплінарні стягнення, зокрема - .звільнення за прогул без поважних причин.

4. Яценюк хоче ввести державну монополію на здобич бурштину

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк просить парламент у вересні ухвалити Закон про ліцензування здобичі бурштину, держмонополії і контролю за його здобиччю, а також відповідних природоохоронних заходів. Яценюк нагадав, що у Верховну Раду були внесено 3 законопроектимета яких - легалізація здобичі бурштину. При легалізації здобичі бурштину в прибутках державного бюджету на 2016 рік вже зараз Міністерство фінансів закладає плюс 1 млрд грн. від реалізації ліцензій.


5.
Валютні надходження резидентам від суб'єктів Криму підлягають продажу на міжбанку

У листі № 40-02015/54281 Нацбанк надав роз'яснення відносно обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь резидентів від суб'єктів Криму. Закон звільняє від обов'язкового продажу надходження в іноземній валюті на користь суб'єктів Кримупроте не містить аналогічних виключень для надходжень в іноземній валюті на користь резидентів від суб'єктів Криму.

6. Нацбанк має намір спростити відкриття рахунків

Національний банк розробив проект постанови "Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютах". Передбачається зменшення кількості документівщо представляються суб'єктами господарювання у банк при відкритті рахунків. Зокрема, передбачається відмінити вимоги про обов'язкове представлення суб'єктами господарювання копії виписки з Єдиного державного реєстру і встановити вимога для банку самостійно отримувати відомості про клієнта з реєстру.

7. ГФС розповілаяк нотаріусам звітувати про завірені договори

Державна фіскальна служба наказом № 507 затвердила нову узагальнювальну податкову консультацію. Роз'яснено, що при нотаріальному посвідченні договорів продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна між фізичними особами, продажу (обміну) рухомого майна між стороною (сторонами) цього договору, видачі посвідчень про право на спадок і нотаріальне посвідчення договорів дарування приватний нотаріус повинен щокварталу представляти в контролюючий органу по місцю знаходження свого робочого місця Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ), в терміни, встановлені для податкового кварталу.

8. Для дозволу на будівництво пропонується підтверджувати наявність засобів у замовника

У Раді зареєстрований законопроект № 2459а про внесення змін до ст. 37 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності". Проектом пропонується внести законодавчі зміни, якими серед вимог отримання дозволу на проведення будівельних робіт передбачено надання відповідних документів, що підтверджують наявність грошових коштів на розрахункових рахунках замовника чи генерального підрядника або підрядника в об'ємі, необхідному для забезпечення виконання кошторису об'єкту (об'єктів) будівництва.

9. Затверджений перелік банків, гарантія яких надає право на автоматичне відшкодування ПДВ

Кабмін постановою № 538 затвердив перелік банків, отримання фінансової гарантії яких надає право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ платникам такого податку. У перелік включені: Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" ("Ощадбанк"); Публічне акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України"; Публічне акціонерне товариство акціонерний банк "Укргазбанк".

10. ГФС зможе отримувати детальну інформацію про товари, що поступають в морських контейнерах

Голова ГФС Роман Насиров підписав Угоду зі Всесвітньою митною організацією про використання Програми СОТ відносно збору, зберігання і обміну інформацією про вантажі (WCO CTS). Для ГФС впровадження вказаної системи буде профінансовано Урядом США у рамках Програми експортного контролю і безпеки кордонів. Подальша підтримка системи буде безкоштовною. WCO CTS - Cargo Targeting System - це розроблений СОТ програмно-інформаційний комплекс, який застосовується митними органами для отримання попередньої інформації від морських ліній і її подальшого використання для аналізу ризиків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини