Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Валютні надходження резидентам від суб'єктів Криму підлягають продажу на міжбанку

4 серпня 2015, 13:06
778
0
Автор:
Реклама

У листі № 40-02015/54281 Нацбанк надав роз'яснення відносно обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь резидентів від суб'єктів Криму.

Згідно пунктів 1 і 2 постанови НБУ від 3 листопада 2014 року № 699 "Про застосування окремих норм валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони "Крим" для цілей застосування нормативно-правових актів Нацбанку особа, що знаходиться на території СЭЗ "Крим" (суб'єкт Криму), прирівнюється до нерезидента. А переклади (платежі) з материка на територію СЭЗ "Крим" або навпаки здійснюються в порядку, передбаченому нормативно-правовими актами НБУ для операцій по переказу коштів за межі України/в Україну.

Відповідно до п. 2 постанови НБУ від 3 червня 2015 роки № 354 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України" обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку підлягають надходження в іноземній валюті з-за кордону на користь юрособ, що не є уповноваженими банками, фізосіб-підприємців, іноземних представництв (окрім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юрособи. Також в цю категорію входять надходження в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Нацбанку.

Згідно п. 9.4 ст. 9 Закону про СЭЗ Крим вимоги законодавства України відносно обов'язкового продажу надходжень (у тому числі виручки) в іноземній валюті не застосовуються до юрособ з місцезнаходженням на території СЭЗ "Крим".

Тобто, Закон звільняє від обов'язкового продажу надходження в іноземній валюті на користь суб'єктів Кримупроте не містить аналогічних виключень для надходжень в іноземній валюті на користь резидентів від суб'єктів Криму.

Слід також враховувати, що на основі постанови НБУ від 6 травня 2014 року № 260 "Про відгук і анулювання банківських ліцензій і генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій окремих банків і закриття банками відособлених підрозділів, розташованих на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя" банкам України заборонено встановлювати кореспондентські стосунки з банками України і іноземними банками, іншими кредитними або фінансовими установами, які розташовані і здійснюють свою діяльність на території АР Крим і міста Севастополя, і відкривати відособлені підрозділи на цій території. Оскільки можливість відкриття банками України рахунків суб'єктам Криму на території СЭЗ "Крим" відсутній, те перерахування цими суб'єктами засобів в іноземній валюті на користь резидентів можуть здійснюватися виключно з рахунків, відкритих в іноземних банках. Окрім випадків використання суб'єктами Криму рахунків, відкритих у банках України на материку.

Таким чином, надходження в іноземній валюті із-за меж материка на користь резидентів від суб'єктів Криму підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України з дотриманням порядку і в розмірі, які встановлені законодавством України, зокрема, постановою № 354.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини