Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ схвалив законопроект про децентралізацію

31 липня 2015, 13:34
1517
0
Реклама

31 липня Конституційний Суд України офіційно оприлюднив укладення від 30 липня у справі по зверненню Верховної Ради про відповідність законопроекту № 2217а про децентралізацію влади вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Суд визнав законопроект відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституцій України.

Зокрема, КСУ вказав, що Верховна Рада восьмого скликання впродовж року законопроект не розглядала і впродовж терміну своїх повноважень не змінювала вказані положення Конституції України, тому законопроект № 2217а відповідає вимогам статті 158 КУ.

Оскільки рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану за процедурою, визначеною Конституцією України, не прийнято, - КСУ вважає, що законопроект відповідає вимогам частини другої статті 157 Конституцій.

Усі положення законопроекту визнані такими, які не передбачають відміну або обмеження прав і свобод людини і громадянина. У тому числі і норма про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування у окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом.

Конституційний Суд вважає, що пропоновані зміни не спрямовані на ліквідацію незалежності або на порушення територіальної цілісності України, тому не суперечать частини першої статті 157 Конституцій.

Висновок Конституційного Суду України є остаточним і оскарженню не підлягає.

Детальніше з укладенням можна ознайомитися на сайті КСУ.

Тепер законопроект підлягає схваленню принаймні більшістю від загального складу ВР (226 голосів депутатів). Остаточно схвалити законопроект парламент може принаймні 300 голосами депутатів, але вже на наступній сесії.

Відмітимо, що в серпні (зараз триває друга сесія ВР) депутати планують зібратися на засідання - ймовірно, тоді ж спробують ухвалити законопроект в першому читанні. Після цього вже восени на третій сесії можна буде прийняти зміни в цілому (у разі, якщо в текст не вноситимуться правки, - інакше знадобиться нове укладення КСУ). Якщо ж перше читання пройде у вересні, то друге - вже в лютому.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини