Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банківський дайджест: фінансовий моніторинг, валютні операції і обов'язкове резервування для банків

20 липня 2015, 11:01
1224
0
Реклама

Фінансовий моніторинг

Постановою від 26 червня № 417 Національний банк затвердив Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, яке набуло чинності 3 липня. За повідомленням НБУ, нове положення допоможе запобігати використанню банків для відмивання незаконних прибутків. Сам акт передбачає ряд заходів, які повинні прийматися банками, у тому числі аналіз ризиків, ведення спеціальних реєстрів і звітність, а також інші заходи. Банки повинні створити відділ, відповідальний за запобігання легалізації кримінальних прибутків/фінансування тероризму. За невиконання приписів положення несе відповідальність керівник банку.

Електронні підписи

З 15 липня співробітники банків, а також їх клієнти можуть використовувати електронні цифрові підписи, які можна оформити як в спеціально створеному центрі у банку, так і в окремих центрах (постанова № 440 від 7 липня). НБУ також уточнив особливості функціонування Засвідчувального центру при Нацбанку, який займається сертифікацією ключів для використання електронних підписів.

Експорт послуг через інтернет : зміни у валютному контролі

Для підтвердження розрахунків тепер можна використовувати також вживані в міжнародній практиці документи, проте такі документи мають бути належним чином оформлені і містити вичерпну інформацію. Для посвідчення копій документів (наприклад, инвойса), досить підпису резидента і друк при її наявності. Зміни торкаються людей, фрилансом (програмісти, дизайнери, перекладачі), що займаються, прямими продажами, продажами через стоки і рекламних посередників. Про це говориться в листі від 7 липня № 22-01012/46746 "Про здійснення контролю за операціями резидентів, які передбачають експорт послуг нерезидентам через мережу Інтернет".

Нюанси у визначенні розрахункового періоду для нарахування відсотків по депозитних сертифікатах

Відлік терміну розміщення сертифікату для нарахування відсотків починається в день вступу засобів від банці, а не в наступний день після розміщення депозитного сертифікату, як це було раніше. Що відповідає постанова від 3 липня № 432 діє з 15 липня.

Порядок проведення банками валютних операцій

C 4 липня 2015 року для здійснення валютних операцій клієнтами банків, у яких є податковий борг, який виник в результаті зміни порядку (алгоритму) зарахування авансових внесків з податку на прибуток на час виплати дивідендів в рахунок оплати щомісячних авансових платежів по цьому податку, дозволено подавати у банк замість довідки Державної фіскальної служби (ГФС) про відсутність заборгованості по податках, зборах і платежах лист ГФС про борг, який виник в результаті вищезгаданої зміни алгоритму. Про це говориться в постанові від 3 липня № 427.

Нормативи обов'язкового резервування для банків - нові механізми

C 7 липня 2015 року (постанова НБУ від 3 липня № 436) банки, використовуючи спеціальне програмне забезпечення, щодня в течії періоду змісту надають НБУ додаткові дані для розрахунку обов'язкових резервів. Банки зобов'язуються також подавати довідки у встановленій формі в НБУ по закінченню такого періоду. У разі порушення банком вимог по формуванню і збереженню обов'язкових резервів, банк втрачає право здійснювати власні операції по купівлі іноземної валюти в течії наступного календарного місяця.


Дмитро Абраменко
старший юрист
Яна Каминскаямолодший юрист
Trusted Advisors

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини