Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Огляд роботи Верховної Ради за 17 липня

17 липня 2015, 19:15
1904
1
Реклама

Сьогодні відбулося останнє заплановане засідання другої сесії Верховної Ради восьмого скликання. Але по рішенню депутатів друга сесія не закрита, ВР працюватиме до кінця літа без канікул. Втім, графіку засідань немає - голова ВР при необхідності зможе ініціювати проведення пленарного засідання. А на початку вересня після закриття другої сесії відразу почнеться третя.

ЮРЛИГА підготувала короткий огляд прийнятих Верховною Радою 17 липня рішень, більшість з яких так чи інакше впливають на бізнес.

Прийняте рішення

Основні зміни

Вплив на бізнес


Закон про зменшення податкового тиску на платників
(законопроект № 2004)


Обнародування узагальнювальної податкової консультації віднесене до повноважень Мінфіну.

Відміняється заборона прийняття контролюючими органами податкового повідомлення-рішення у разі наявності карного виробництва.

До 31 грудня 2016 року платників податків звільнили від сплати штрафних (фінансових) санкцій, вказаних в податковому повідомленні-рішенні, у разі сплати податкового зобов'язання впродовж 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення.


Ухвалений Закон спрямований на зменшення податкового тиску на платників податків.

Зміни дають платникові податків можливість оскаржити рішення контролюючого органу, надають негайний доступ до суду адміністративної юрисдикції.

Мета Закону - налагодження діалогу між владою і підприємцями.


Закон
про внесення змін до НК відносно оподаткування неприбуткових організацій (законопроект № 2049)


Врегульовано питання оподаткування неприбуткових організацій і визначений їх перелік.

Вдосконалені терміни сплати податкового зобов'язання, оподаткування прибутків фізичних осіб, пов'язаних з отриманням добродійної допомоги і тому подібне

Закон ухвалений в редакції профільного комітету і з урахуванням правок - в перелік неприбуткових організацій внесли з/х обслуговуючі кооперативи і їх кооперативні объдинения.


Відновлення переліку організацій, які звільнені від сплати податку на прибуток, відміняє дискримінаційні податкові умови госпдіяльності неприбуткових організацій.

Понижено податкове навантаження на добродійну допомогу до рівня 2014 року.

Зміни дозволяють збільшити об'єми добродійної допомоги, що надається добродійними організаціями.


Закон
про порядок переміщення товарів в район або з району проведення АТО (законопроект № 2109а)


КоАП
доповнений статтею 204-3, згідно якої порушення порядку переміщення товарів в район або з району проведення АТО спричиняє за собою накладення штрафу в розмірі від 10 до 100 неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією таких товарів. Повторні дії тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією.

Складати протоколи про админправонарушениях будуть посадовці податкової служби.

Порядок переміщення встановить КМУ за уявленням СБУ.


Закон спрямований на боротьбу з контрабандою.

Суб'єктам господарювання, які займаються перевезенням товарів в зоні АТО, доведеться уважніше відноситися до дотримання законодавства при таких переміщеннях товарів.

Правила переміщення стануть відомі після того, як їх затвердить Кабмін.


Закон про внесення змін до НК відносно створення сприятливих умов для надання освітніх послуг
(законопроект № 2276)


Від сплати податку на прибув і податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, звільнені:
- дошкільні і загальноосвітні учбові заклади недержавної форми власності;

- дошкільні і загальноосвітні учбові заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, закладу культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соцзахисту, фізичної культури і спорту, які повністю містяться за рахунок засобів державного або місцевих бюджетів.


Закон дає зелене світло підприємцям, які створюють приватні садки і школи. Завдяки звільненню від податків вести бізнес стане простіше, покращується інвестиційна привабливість.


Закон
про внесення змін до Держбюджету-2015 відносно збільшення витрат на забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл (законопроект № 2335а)


Збільшені на 131 000,0 тыс.грн. витрати Міністерству освіти на фінансування бюджетної програми по матеріально-технічному забезпеченню діяльності учбових закладів.


Збільшення бюджетного фінансування вказаної програми відкриває можливості для видавців і розповсюджувачів підручників у рамках процесу держзакупівель підручників.


Закон про внесення змін до Держбюджету-2015 відносно збільшення витрат для потреб оборони і безпеки
(законопроект № 2381а)


Збільшені витрати для финобеспечения заходів по проведенню АТО на суму 5299,1 млн.грн.
Витрати будуть спрямовані:
- 5140,4 млн.грн. - для невідкладних потреб Міноборони у зв'язку з продовженням заходів по мобілізації;
- 158,7 млн.грн. - для потреб інших силових структур з метою забезпечення безперебійного живлення особового складу.


Таке збільшення бюджетного фінансування відкриває можливості для співпраці з державою підприємств, які можуть забезпечити живлення військовослужбовцем і тому подібне


За основу
прийнятий законопроект № 2315а про внесення зміни до Бюджетного кодексу відносно експерименту по фінансуванню реконструкції автомобільних доріг


Передбачається проведення експерименту в Одеській, Волинській і Львівській областях по фінансуванню реконструкції певних автомобільних доріг загального користування державного значення.

50% від суми перевиконання щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів спрямовуватимуться в спецфонди відповідних обласних бюджетів в порядку, встановленому Кабміном.


Компанії, які займаються будівництвом і ремонтом доріг, у разі прийняття і реалізації закону зможуть взяти участь в кокурсах, про яких офіційно повідомлятиметься.



Також 17 липня ВР ухвалила два закони для військовослужбовців - збільшила грошову допомогу у разі загибелі або інвалідності і звільнила від оподаткування пенсії учасників бойових дій.

Крім того, постановою ВР на 25 жовтня 2015 року призначені місцеві вибори.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини