Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КДКА перенесла засідання у справі Вишнєвського

Реклама

Національна асоціація адвокатів України подала у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Київської області скаргу на Андрія Вишнєвського у зв'язку з його висловлюваннями, які на думку асоціації спрямовані на підривання престижу адвокатури. Предметом скарги став доповідь А. Вишнєвського на конференції, присвяченій судовій реформі, яка проходила 15 червня. У доповіді він звернув увагу на "плачевний стан української адвокатури" і відсутність дій НААУ "по боротьбі з явищем міліційних адвокатів".

КДКА перенесла засідання по розгляду дисциплінарної справи відносно А. Вишнєвського на його прохання. Адвокат заявив клопотання про надання часу для ознайомлення з матеріалами справи, яку і задовольнила Комісія. Про дату наступного засідання буде повідомлено додатково.

Але, хоча розгляд і було перенесено, А. Вишнєвський побажав виступити із заявою. Комісія знову пішла йому назустріч. Адвокат озвучив тези, опубліковані сьогодні з ранку на сайті Координаційного центру за поданням правової допомоги. Він пояснив, що мав на увазі, заявляючи про корупцію в стані адвокатів і їх низькому професійному і етичному рівні.

Також А. Вишнєвський подякував організації, що виразили йому підтримку : Асоціацію юристів, Асоціацію адвокатів, Український союз Хельсінкі з прав людини, Союз юристів і Валерію Лутковскую. Усі голови і омбудсман були присутніми на засіданні Комісії. У КДКА приїхала і Інна Рафальская - Голова Ради адвокатів Києва. Вона наполегливо радила А. Вишнєвському вимагати передачі справи в КДКА Києва, як того вимагає Закон. Нагадаємо, що ВКДКА вирішила питання юрисдикції кваліфікаційно-дисциплінарних комісій на користь положень Закону про адвокатуру. Було постановлено, що скарги на адвокатів повинні розглядатися відповідно до норми закону виключно за адресою робочого місця адвоката, вказаною в ЕРАУ. А відповідно до рішення Ради адвокатів України від 16.02.2013 № 103 "Про розмежування юрисдикції кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури і рад адвокатів Києва і Київської області" на адвокатів, які за станом на 19 листопада 2012 року (на день державної реєстрації НААУ) отримали свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю в КДКА Київської області і адресу робочого місця яких знаходиться в м. Києві, поширюється юрисдикція кваліфікаційно-дисциплінарної комісії і ради адвокатів Київської області. Відмітимо, що Валентин Загария зв'язує свою відставку саме з цим рішенням, називаючи її "розправою за принциповість".

Андрій Вишнєвський - не просто адвокат, він - директор Координаційного центру за поданням правової допомоги при Міністерстві юстиції. У інтерв'ю від 15 червня заступник голови НААУ Валентин Гвоздий висловив думку, що "близько 50% виділених державою грошей йдуть на зміст адміністративної складової системи" а також про нераціональну для держбюджету можливість отримання безкоштовної правової допомоги кожним охочим. Тому В. Гвоздий висловив думку НААУ про неприпустимість функціонування системи в структурі Мінюсту і доцільності її передачі радам адвокатів України. Центр безкоштовної правової допомоги вже подав позов до НААУ з вимогою спростування недостовірної інформації.

Як бачимо, перед адвокатурою відкриваються сумні перспективи. Початок міжусобиць в співтоваристві був покладений Законом про адвокатуру і адвокатську діяльність, розробленим Андрієм Портновым : усіх адвокатів зобов'язали вступити в єдину організацію - Національну асоціацію адвокатів України і платити членські внески. Вже на засновницькому з'їзді стало зрозуміло, що єднання серед адвокатів не буде, а неугодних позбавлять впливи. Так поступили з Головою ВККА (у 2012 році) Володимиром Висоцьким, зараз йде війна з Головою Ради адвокатів Києва Інною Рафальской. А рішення кадрових питань останнім ІІІ З'їздом адвокатів (відставка Валентина Загария, Катерини Коваль) викликає нерозуміння - вчорашніх прибічників Лідії Изовитовой позбавили посад навіть не зволивши запросити. Тепер настала черга адвокатів, підконтрольних Міністерству юстиції. Той, хто візьме верх, і контролюватиме українську адвокатуру, про незалежність якої печуться так шановані люди.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини