Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проекти Мінохоронздоров'я по реформуванню системи охорони здоров'я внесені у ВР

9 липня 2015, 14:25
1145
1
Реклама

У Верховній Раді зареєстровано три законопроекти, ініційовані Мінохоронздоров'я, які потрібні для проведення реформи системи охорони здоров'я.

За словами Міністра охорони здоров'я Олександра Квиташвили, ухвалення цих законопроектів відкриє двері медичній реформі, оскільки вони повністю змінять систему управління установами охорони здоров'я, дадуть можливість головним лікарям ефективно управляти фінансами для кращого задоволення потреб пацієнтів в Україні.

Законопроект № 2309а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно вдосконалення законодавства з питань охорони здоров'я"

Основною метою цього законопроекту є комплексне реформування організаційно-правового статусу установ охорони здоров'я і їх фінансування. Детальніше: Лікарням хочуть надати автономію і поміняти систему фінансування.

При цьому запевняється, що відповідно до статті 49 Конституцій існуюча мережа державних і комунальних закладів охорони здоров'я не може бути скорочена. Установи не підлягатимуть приватизації.

Серед основних положень законопроекту :

- установи охорони здоров'я реорганізуються з бюджетних установ в державні і комунальні підприємства,
- уточнені особливості організаційно-правового статусу установ охорони здоров'я, їх класифікація, вимоги до засновницьких документів і управління
- врегульовані особливості укладення трудових контрактів з керівниками установ охорони здоров'я
- уточнені можливі джерела фінансування установ охорони здоров'я
- договори про медичне обслуговування населення полягатимуть відповідно до спеціального порядку, затвердженого Кабміном
- уточнений правовий статус центрів екстреної медичної допомоги і ін.

Передбачено, що на перехідний період державні і комунальні заклади охорони здоров'я звільняються від відрахування частини прибутку до відповідних бюджетів.

Законопроект № 2310а "Про внесення зміни в підрозділ 4 розділи ХХ Перехідні положення Податкового кодексу України відносно вдосконалення законодавства з питань охорони" здоров'я

Передбачається внесення змін до Податкового кодексу з метою встановлення, що установи охорона здоров'я, яка реорганізується з бюджетних установ в державні і комунальні підприємства, збереже за собою статус неплатників податку на прибуток на перехідний період до 2020 року.

Таке звільнення від оподаткування фактично є лише збереженням існуючого податкового статусу установ охорони здоров'я, а не наданням додаткових пільг.

Це положення має на меті створити перехідний період, оскільки відповідні установи не мають належного досвіду адміністрування податку на прибуток, а за вказаний період вони зможуть підготуватися і вийти на певний рівень прибутковості.

Законопроект № 2311а "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України відносно вдосконалення законодавства України з питань охорони" здоров'я

Цим законопроектом передбачається внесення змін до Бюджетного кодексу з метою врегулювання окремих питань фінансування установ охорони здоров'я.

Так, фінансування державних і комунальних установ охорони здоров'я і оплата їх послуг з договорів про медичне обслуговування населення визначаються захищеними витратами бюджету.

Кабінету Міністрів доручається під час підготовки проекту Держбюджету-2016 передбачити такий порядок розподілу медичної субвенції між місцевими бюджетами, який забезпечить надання відповідним місцевим бюджетам медичної субвенції в 2016 році в об'ємі не меншому, ніж в 2015 році, і адмінвидатки, пов'язані з реорганізацією.


Читайте також: Мінохоронздоров'я запропонувало ввести презумпцію згоди на посмертне донорство

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини