Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банківський дайджест: зміни в структурі НБУ, процентна ставка за борг, що субсидується, дедлайн по реструктуризації кредитів

3 липня 2015, 09:10
1482
0
Автор:
Реклама

Реструктуризація зовнішньої заборгованості

Зміни торкаються тих боржників-резидентів, які мають боргові зобов'язання перед нерезидентами по позиках/кредитам в іноземній валюті на умовах боргу, що субсидується, або по позиках/кредитам в іноземній валюті, які фінансуються засобами, отриманими від розміщення боргових цінних паперів за межами України. У разі пролонгації договору не менше чим на 2 року такі резиденти-позичальники можуть одноразово виплатити додаткову комісію у зв'язку з реструктуризацією боргу в розмірі не більше двох відсотків від суми основного боргу.

Зміни в структурі Нацбанку

Тепер Нацбанку заборонено перераховувати до Державного бюджету суму частини прибутку до розподілу більшу, ніж та, що визначена в річній фінансовій звітності. Зменшена загальна кількість членів Ради НБУ з 14 до 18 чоловік, а членів Правління НБУ - з 11 до 6. Передбачено створення Аудиторського комітету, уточнений порядок взаємодії НБУ з Президентом, Верховною Радою, Кабінетом Міністрів, а також внесені інші зміни.

Нові вимоги до банок-агентів Фонду гарантування вкладів фізосіб

Існуючий перелік вимог доповнений новими вимогами, а саме: банк повинен здійснювати свою діяльність не менше 3х років після отримання ліцензії, а також вчасно здійснювати програми капіталізації, плани реструктуризації і програму фінансового одужання.

Про відсотки за боргом, що субсидується, і не лише

Тепер процентна ставка за боргом, що субсидується, не може перевищувати максимальної ставки залучення боргу, що субсидується, на відповідну дату також у разі пролонгації договору про залучення засобів на умовах боргу, що субсидується, на дату укладення додаткового договору до такого договору. Постановою у ряді випадків також передбачається призупинення виплат відсотків за боргом, що субсидується, на підставі договорів з пов'язаними з банком особами.

Новий кінцевий рядків реструктуризації кредитів для підтримки ліквідності банків

НБУ встановив новий дедлайн проведення реструктуризації кредитів для підтримки ліквідності банків - 1 вересня 2015 року - замість 1 серпня 2015 року. Відповідно продовжений і термін подачі необхідних для реструктуризації документів.

Дмитро Абраменкостарший юрист Trusted Advisors

Яна Каминскаямолодший юрист Trusted Advisors

Читайте також:

Правові вісті банківського сектора : структура власності, ліквідність і тендерні заяви

Правові вісті банківського сектора : перевірки НБУ, нові вимоги, санкції і адмінштрафи

Банківський дайджест: посилення відповідальності пов'язаних осіб, ситуація на валютному ринку і електронні документи

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини