Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порошенко вніс у ВР законопроект про зміни Конституції

2 липня 2015, 16:24
1759
1
Реклама

У парламенті 1 липня зареєстрований законопроект № 2217а про внесення змін до Конституції України (відносно децентралізації влади).

Законопроектом, ініціатором якого виступив Президент України Петро Порошенко, запропоновані зміни відносно децентралізації державної влади в Україні і посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування.

Пропонується змінити окремі положення Конституції відносно адміністративно-територіального устрою. Зокрема, закріплено, що територія України поділена на громади (укр. - громади). Община є первинною одиницею в системі адміністративно-територіального устрою України.

Згідно з проектом, розмежування повноважень в системі органів місцевого самоврядування і їх виконавчих органів різних рівнів здійснюється за принципом субсидиарностищо відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування.

З конституційного регулювання виключаються місцеві державні адміністрації і, відповідно, відміняється інститут голів місцевих держадміністрацій.

Передбачається створення виконавчих органів місцевого самоврядування громади, які є підконтрольними і підзвітними раді громади. При цьому голова громади очолює виконавчий орган місцевого самоврядування общини.

У свою чергу, районна/обласна рада обирає зі свого складу відповідно голову районної/обласної ради, яка очолює виконавський комітет ради.

Також закріплюється матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування. Зокрема, визначається, що такою основою є земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об'єкти, які знаходяться в комунальній власності територіальної общини; місцеві податки і збори, частина загальнодержавних податків і інших прибутків місцевих бюджетів.

При цьому пропонується визначити, що держава забезпечує сумірність фінансових ресурсів і об'єму повноважень органів місцевого самоврядування, визначених Конституцією і законами України.

У пояснювальній записці до проекту відзначається, що децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання прав і свобод людини. Саме тому для нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування пропонується ввести інститут префектів.

Проектом передбачено, що префекта призначає на посаду і звільняє з посади за уявленням Кабміну Президент України.

Префект припиняє дію актів місцевого самоврядування
за мотивами їх невідповідності Конституції або законами України з одночасним зверненням до суду.

Крім того, законопроектом передбачено, що у разі прийняття головою общини, ради общини, районною, обласною радою акту, який не відповідає Конституції, створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальній цілісності або загрозу нацбезпеки, Президент України припиняє дію відповідного акту з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово припиняє повноваження голови общини, склад ради общини, районної, обласної ради і призначає тимчасового державного уповноваженого.

У разі визнання КСУ вказаного акту неконституційним Верховна Рада України за представленням Президента України достроково припиняє повноваження голови общини, ради общини, районної, обласної ради і призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку.

У Завершальних і перехідних положеннях законопроекту передбачено, що особливості здійснення місцевого самоврядування у окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом.

Читайте також:
Особливого статусу для окремих територій в проекті Конституції не передбачається
Повноваження місцевих держадміністрацій передадуть префектам

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини