Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Окупація Криму не звільняє від обов'язків по кредиту, - ВСУ

Реклама

На засіданні Судової палати у господарських справах Верховного Суду України 10 червня 2015 року було розглянуто справу № 3-216гс15 за позовом кримського підприємства до банку про звільнення від відповідальності (штрафів, пені, повернення суми кредиту) в повному об'ємі за порушення умов договору про надання відзивної поновлюваної кредитної лінії на термін з 1 квітня 2014 року до моменту закінчення окупації АР Крим.

Суд першої інстанції позов задовольнив, вищі суди рішення відмінили, вказавши, що окупація території АР Крим Російською Федерацією і пов'язана з цим неможливість позивача здійснювати господарську діяльність не знаходяться в причинному зв'язку з неповерненням грошей за кредитним договором, а збитки позивача внаслідок ситуації, що склалася, в Криму, не мають ознак надзвичайності або невідворотності для виконання обов'язку за кредитним договором.

ВСУ погодився з такою позицією, додавши, що позивач не надав доказів вжиття усіх залежних від нього заходів по належному виконанню зобов'язання і неможливості запобігти збитку. Також суд послався на частину 2 ст. 218 ГК, яка не допускає віднесення до категорії непереборної сили порушення зобов'язань контрагентами боржника.

Позивач заявляв, що окупаційна влада Криму вимагає перереєстрації підприємства і отримання інших дозвільних документів відповідно до російського законодавства, що робить неможливим здійснення ним діяльності по випуску винної продукції, яка є основним видом господарської діяльності і джерелом вступу засобів, з яких сплачувалися відсотки по кредиту, а тому ці обставини є форс-мажорними, їх не можна було передбачити при укладенні кредитного договору.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини