Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судово-медичну експертизу пропонується узаконити по-новому

18 червня 2015, 13:03
2636
4
Реклама

Законопроект № 2081а "Про судово-медичну діяльність" поданий до парламенту нардепом Василем Петевкой з метою створення незалежної службияка здійснюватиме судово-медичну діяльність, і підвищення ролі і відповідальності судово-медичних експертів.

На сьогодні здійснення судмедекспертизи регламентується Законом про судову експертизу. В той же час, в законодавчих і нормативних актах, що стосуються проведення судових експертиз, існують певні протиріччя.

Серед основних пропозицій законопроекту :

- створюється Державна судово-медична експертна служба України як центральний орган виконавчої влади із спеціальним статусом, в систему якої входять територіальні бюро судово-медичної експертизи як її місцеві органи;

- скасовуються усі судово-медичні установи системи Міністерства охорони здоров'я;

- посилено процесуальну самостійність судово-медичних експертів;

- передбачено фінансування судово-медичної діяльності за рахунок засобів держбюджету;

- визначені умови оплати праці і соціального захисту працівників Державної судмедэкспертной служби і державних службовців;

- унеможливлено здійснення судово-медичних експертиз іншими державними органами (СБУ, МВС і так далі);

- встановлено, що охорона приміщень і територій держустанов судово-медичних експертиз забезпечуються Національною гвардією України, а не правоохоронними органами, для яких, як правило, здійснюється судово-медична експертиза.

У законопроекті судово-медична експертиза визначається як здійснюване на підставі спеціальних медичних знань дослідження матеріальних об'єктів, що містять інформацію про обставини справи, що знаходиться у виробництві органів досудового розслідування або суду.

Судмедекспертиза включає:
- експертизу трупів у випадках насильницької смерті;
- експертизу трупів при підозрі на застосування насильства або інших обставин, що обумовлюють необхідність такої експертизи;
- експертизу потерпілих, обвинувачених і інших осіб;
- експертизу речових доказів;
- експертизу по матеріалах кримінальних справ;
- експертизу по матеріалах цивільних справ.

Згідно з проектом, голова Служби призначається на посаду за уявленням Прем'єр-міністра і звільняється з посади Верховною Радою. Заступники голови призначаються/звільняються Кабміном за представленням голови. Керівників територіальних бюро судово-медичної експертизи призначає на посаду і звільняє з посади голова Служби.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини