Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банківський дайджест: посилення відповідальності пов'язаних осіб, ситуація на валютному ринку і електронні документи

16 червня 2015, 17:29
2867
1
Автор:
Реклама

Спрощення при розрахунку засобів (капіталу) учасників банку

З 11 червня 2015 року усі банки, окрім банків України, розраховують розмір власних засобів юрособи-учасника банку, виходячи із стану на останню звітну дату, яка передує даті внеску учасника в статутний капітал банку. Раніше розрахунок робили першого числа першого місяця кожного кварталу. Розрахунок здійснюється на підставі індивідуальної фінансової звітності, а для банків, фінустанов і юрособ, які мають інвестиційний рівень кредитного рейтингу, - на основі консолідованої фінансової звітності, що знімає вимогу обов'язкової консолідації фінансової звітності.

Посилення відповідальності пов'язаних з банком осіб

C 4 червня 2015 роки розмір власних засобів покупців істотної долі у банку оцінюється шляхом зіставлення з торбою відповідної долі в регулятивному капіталі банку, а не покупною ціною акцій банку, як було раніше. Особи, що володіють істотною участю у банку, зобов'язані надати вказані в постанові документи в НБУ до 8 липня 2015 року.

Закінчення "кредитних канікул"

10 червня 2015 року закінчується термін дії "кредитних канікул". НБУ передбачив кінцевий термін повернення банками кредитів Нацбанку України - 10 червня 2020 року, відповідно до графіків погашення. Процентна ставка залишається на рівні, встановленому на дату прийняття постанови, тобто 9 червня 2015 року. Банки можуть звернутися в НБУ з клопотанням про зміну умов кредитних договором для підтримки ліквідності банку у разі, якщо структура банку відповідає вимогам прозорості.

Зміна умов термінових депозитів

Згідно зі змінами в Цивільному кодексі, банк зобов'язується видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, якщо ми говоримо про "вклад на вимогу". У разі термінового вкладу, банк зобов'язується видати терміновий вклад і нараховані відсотки по закінченню договірного терміну, а до закінчення такого терміну - тільки на умовах, передбачених договором.

Врегулювання ситуації на грошово-фінансовому і валютному ринках

З 3 червня 2015 року НБУ підвищив ліміт видачі готівкових засобів у банкоматах і касах збільшився в 2 рази і склав 300 тисяч гривен в добу на людину. Спростили процедури документального підтвердження контрактних цін на роботи, послуги і права інтелектуальної власності. Заборона на купівлю банком іноземної валюти за дорученням клієнта торкається тепер лише клієнтів, у яких на рахунках знаходиться більше 25 тисяч доларів, - раніше поріг складав 10 тисяч доларів. Інші обмеження, передбачені законом, діятимуть як мінімум до 3 вересня 2015 року.

Додаткова інформація про електронні документи

За заявою Міністерства юстиції банківські установи зобов'язуються приймати електронні документи від громадян або юрособ, отримані з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, а саме - витягання, виписки і довідки. Такі документи мають однакову юридичну силу з їх паперовими аналогами.

Дмитро Абраменкостарший юрист Trusted Advisors

Яна Каминскаямолодший юрист Trusted Advisors

Читайте також:

Правові вісті банківського сектора : структура власності, ліквідність і тендерні заяви

Правові вісті банківського сектора : перевірки НБУ, нові вимоги, санкції і адмінштрафи

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини