Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поліцейським встановлять граничний вік перебування на службі

18 травня 2015, 11:18
23232
10
Реклама

У парламенті зареєстрований урядовий законопроект № 2822 "Про Національну поліцію"розроблений МВС з метою реалізації заходів по реформуванню органів внутрішніх справ.

Пропонується визначити правові основи організації і діяльності Національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в НП.

Згідно з проектом, Національна поліція - це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримки публічного порядку і громадської безпеки. Діяльність НП спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через Міністра внутрішніх справ.

Принципами НП передбачається визначити: дотримання прав і свобод людини, законність, відкритість і прозорість, політичну нейтральність, взаємодія з населенням на принципах партнерства, а також безперервність (кожен має право у будь-який час доби звернутися по допомогу до НП).

Заплановано, що систему Національній поліції складуть центральний орган управління Національною поліцією і територіальні органи НП.

У складі НП функціонуватимуть:
- карна поліція;
- патрульна поліція;
- поліція охорони;
- спеціальна поліція;
- поліція особливого призначення
- науково-дослідні установи і установи забезпечення.

У законопроекті говориться, що поліцейським являється громадянин України, який прийняв Присягу поліцейського, проходить службу на відповідних посадах в Національній поліції, і якому присвоєно спеціальне звання поліції.

Встановлюються наступні спеціальні звання поліцейських:

1) спеціальні звання молодшого складу - рядовій поліції; капрал поліції; сержант поліції; старший сержант поліції;
2) спеціальні звання середнього складу - молодший лейтенант поліції; лейтенант поліції; старший лейтенант поліції; капітан поліції; майор поліції; підполковник поліції; полковник поліції;
3) спеціальні звання вищого складу поліції - генерал поліції третього рангу; генерал поліції другого рангу; генерал поліції першого рангу.

Поліцейський матиме службове посвідчення і спеціальне жетон. Номер службового жетона буде розміщений на уніформі, заборонено його знімати або приховувати, а також будь-яким іншим чином перешкоджати читати інформацію на нім або фіксувати її за допомогою технічних засобів.

Законопроектом визначаються основні повноваження Національній поліції, види поліцейських заходів (превентивні і примусові) і порядок їх виконання, види і порядок застосування спецзасобів, правила призначення на посади поліцейських (у тому числі шляхом конкурсу), просування по службі.

У розділі про принципи проходження служби визначені, зокрема, обов'язки поліцейських, гарантії професійної діяльності, основи підготовки поліцейських у вищих учбових закладах, післядипломної освіти поліцейських і так далі

Передбачається встановити граничний вік перебування на службі. Так, поліцейські, які мають спеціальні звання молодшого складу, знаходитимуться на службі до досягнення ними 45-річного віку. Обличчя, які мають спеціальні звання до підполковників поліції включно, - до 45 років; полковники, генерали поліції - до 50 років. Поліцейські, які досягли граничного віку перебування на службі, мають бути звільнені. Втім, в деяких випадках передбачена можливість збільшити граничний вік перебування на 5 років, якщо такий поліцейський має високу професійну підготовку і досвід.

У окремому розділі законопроекту детально регламентується соціальний захист поліцейських - грошове, пенсійне, житлове, медичне забезпечення і тому подібне

Передбачається, що закон набуде чинності з 1 липня 2015 року, частина норм почнуть діяти з 1 січня 2017 року, в цілому формування нової поліції планується до кінця 2016 року. У проекті говориться, що з моменту публікації закону усі співробітники міліції вважатимуться попередженими про можливе майбутнє звільнення по скороченню штатів. Працівники міліції, які виявили бажання проходити службу в Національній поліції (за умови відповідності вимогам) до 1 липня 2015 року можуть бути прийняті на службу в НП, за певною схемою співвідношення спеціальних звань.

Також в законопроекті визначено, що до повного комплектування патрульної поліції тимчасово, до 31 грудня 2016 року, дозволяється функціонування у складі Національної поліції ДАІ і підрозділів громадської безпеки в окремих регіонах і населених пунктах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини