Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Багатоквартирні будинки передадуть часткою керівником - ухвалений Закон

Реклама

14 травня Верховна Рада ухвалила Закон "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (на основі законопроекту №1565 у редакції профільного комітету і з урахуванням двох правок, що стосуються призначення фізосіб-управителів будинків, в яких не створені ОСМД). Відмітимо, редакція, прийнята у першому читанні, була оцінена негативно.

Закон передбачає тотальну передачу прав по управлінню багатоквартирними будинками ОСМД або приватним особам, призначеним місцевою владою за конкурсом (якщо співвласники не створять ОСМД впродовж року). Управителі-фізособи призначатимуться на конкурсній основі виконавчим органом місцевої ради, на території якого розташований багатоквартирний будинок. У такому разі ціна послуги з управління будинком визначається за результатами конкурсу, а договір про надання послуг з управління строком на 1 рік від імені співвласників підписує уповноважене обличчя виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якої призначений керівник. Якщо за місяць до закінчення зазначеного терміну жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий річний термін.

До визначення співвласниками багатоквартирного будинку, в якому не створені об'єднання співвласників, форми управління багатоквартирним будинком, але не більше за один рік з дня набуття чинності Закону, послуги за змістом такого будинку надає підприємство-виконавець послуг за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій у багатоквартирному будинку до набуття чинності Закону.

Закон передбачає, що земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також будівлі, що відносяться до них, споруди і прибудинкова територія, що знаходяться в загальній спільній власності власників квартир і нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабміном.

Згідно нової редакції ст. 382 Цивільного кодексу усі власники квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві загальної спільної власності загального майна багатоквартирного будинку. Загальним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), що несуть, захищають і несущее-ограждающие конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне і інше устаткування усередині або за межами будинку, обслуговуюче більше за одне житлове або нежитлове приміщення, а також будівлі і споруди, призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку і розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок і його прибудинкова територія, у разі державний реєстрація такий право.

Також внесені зміни в Закон про ОСМД. Зокрема, встановлено, що кожен співвласник (його представник) в ході голосування має кількість голосів, пропорційну долі загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника в загальній площі усіх квартир і нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо одно особа є власником квартир (квартири) і / або нежитлових приміщень, загальна площа яких складає більше 50 % загальної площі усіх квартир і нежитлових приміщень, кожен співвласник на засновницьких зборах має один голос незалежно від кількості і площі квартир або нежитлових приміщень, що знаходяться в його власності. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини