Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріуси не хочуть, щоб сільські голови засвідчували договори оренди землі

6 травня 2015, 12:14
956
1
Реклама

Нотаріальна палата України висловила свої зауваження відносно неприйнятності законопроекту № 2717 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно укладення договору оренди (суборенда) землі) ".

Нагадаємо, проектом пропонується дозволити головам сіл/селищ засвідчувати договори оренди (суборенда) земельних ділянока засоби, що сплачуються за ці послуги, направляти до відповідних сільських/селищних бюджетів.

У листі нотаріусів до голови Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя відзначається, що надання таких повноважень сельським головам не узгоджується з їх функціями в системі органів місцевого самоврядування. До того ж, органи місцевого самоврядування є суб'єктами публічного права, а у разі наділу їх повноваженнями посвідчення договорів оренди вони отримають важелі впливу на приватні правовідносини. Таким чином, проект містить корупційні рискиі навіть може посприяти рейдерству, відмічають в Нотпалате. Крім того, в законопроекті не врегульовано питання відшкодування збитку, заподіяного неправомірними діями посадовців.

Звертається увага в листі і на інші законопроекти по розширенню компетенції місцевого самоврядування шляхом надання повноважень по здійсненню нотаріальних дій - наприклад, № 1041 відносно надання можливості громадянам отримувати нотаріальні послуги в органі місцевого самоврядування, № 1615 про доповнення повноважень по здійсненню нотаріальних дій посадовцями органів місцевого самоврядування, № 1481 відносно виморочної спадщини.

"Вказана тенденція є невиправданою- вважають нотаріуси, - враховуючи передусім те, що посвідчення угод є складною юридичною процедурою, яка вимагає значного обсягу спеціальних юридичних знань".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини