Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент вніс законопроекти про посилення незалежності Нацбанку

28 квітня 2015, 11:05
1026
1
Реклама

Президент України 27 квітня вніс до парламенту законопроект № 2742 відносно розвитку інституціональної спроможності Національного банку України.

Оскільки інституціональна незалежність полягає в закріпленні на законодавчому рівні положення, згідно з яким центральний банк є самостійним і незалежним державним органом, заплановано внести в Закон про НБУ наступні зміни.

Пропонується з 2016 року змінити порядок перерахування частини прибутку до розподілу НБУ; визначити, що Нацбанк сприяє фінансовій стабільності за умови, що це не перешкоджає підтримці цінової стабільності в державі; розширити повноваження Ради НБУ (але зменшити кількість членів) і так далі

Відносно діяльності Правління Національного банку пропонується:
- зменшити кількість членів Правління з 11 до 6;
- ввести норми по запобіганню членами Правління конфлікту інтересів і дотримання ними Кодексу етики працівників Національного банку;
- встановити, що Верховна Рада розглядає питання про звільненні голови НБУ у відставку тільки після його виступу про результати діяльності на посаді на засіданні ВР;
- надати Правлінню право створювати комітети і так далі

Також передбачається встановлення загального терміну перебування на посаді для членів Ради Національного банку і членів Правління Національного банку - 7 років. При цьому, з метою введення "плаваючого" графіку для вказаних осіб пропонується передбачити, що повноваження членів Ради (окрім голови НБУ) будуть припинені з набуттям чинності цього Закону. Новий склад Ради має бути призначений ВР і Президентом. Що стосується заступників голови НБУ і керівника підрозділи внутрішнього аудиту, які призначені на посаді до ухвалення цього Закону, то вони здійснюватимуть свої повноваження згідно термінів, визначених з урахуванням "плаваючого" графіку.

Заплановані і зміни відносно організації внутрішнього аудиту в Набанке - Рада НБУ зможе створити Аудиторський комітет - консультативний робочий орган. Голові Національного банку хочуть надати право ініціювати проведення позапланових аудиторських перевірок в структурних підрозділах НБУ.

Проектом запропоновані зміни для посилення захисту членів керівних органів і службовців Національного банку. Зокрема, планується надати Нацбанку право здійснювати страхування життя і здоров'я членів правління і інших працівників.

Крім того, законопроектом пропонується ряд пов'язаних з вищезгаданими і уточнюючих змін до інших законодавчих актів.

Також зареєстрований президентський законопроект № 2743 про внесення змін до Бюджетний кодекс відносно розвитку інституціональної спроможності Національного банку України.

Передбачається відміна вимог відносно необхідності включення в прогноз Державного бюджету України на ті, що йдуть за плановим два бюджетні періоди показників валютно-курсової політики, наданих Національним банком, а також відміна відповідних положень статті 33 відносно використання при складанні проекту Закону про Державний бюджет України відповідної інформації, наданої Національним банком.

Крім того, пропонується встановити, що частина прибутку до розподілу Національного банку визначається і перераховується до Державного бюджету після підтвердження зовнішнім аудитом і твердження Радою НБУ річної фінансової звітності і формування Національним банком резервів в порядку і розмірах, визначених Законом про НБУ.

Такі зміни повинні застосовуватися, починаючи із складання проекту Державного бюджету України на 2016 рік.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини