Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується законодавчо закріпити право народу контролювати владу

28 квітня 2015, 09:02
1310
0
Реклама

Законопроект2737 "Про народний контроль в Україні" внесений в Раду групою нардепів від фракцій коаліції. Як мовиться в пояснювальній записці, концепція законопроекту грунтується на необхідності здійснення народного контролю відносно інститутів публічної влади.

Під народним контролем розуміється діяльність громадян, пов'язана з безпосереднім контролем за діяльністю Президента, ВР, Кабміну, органів держвлади і місцевого самоврядування, правоохоронних органів, депутатів місцевих рад і так далі

Модель народного контролю, закладена в законопроекті, передбачає діяльність комітетів народного контролюякі утворюються за адміністративно-територіальною ознакою на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці : село, селище, місто, район, район в місті, область.

При цьому інституціональну основу контролю складають самі громадяни, які виступають народними контролерами і безпосередньо здійснюють перевірку діяльності органів влади і їх посадовців.

Законопроект передбачає широкі права комітетів народного контролю і народних контролерів під час проведення перевірок діяльності органів влади і їх посадовців, за результатами яких, у разі наявності порушень Конституції України, конституційних прав і свобод громадян, законів України, посадовці, такі порушення, що допустили, притягуються до відповідальності.

Передбачається, що комітети народного контролю / народні контролери прийматимуть обов'язкові до виконання акти у формі:

- народних запитів

- народних вимог

- народних приписів.

Ці акти можуть бути оскаржені в судовому порядку особами, яких вони торкаються.

Для ефективного здійснення народного контролю за владою законопроект передбачає чіткі гарантії діяльності комітетів народного контролю і народних контролерів, їх незалежність і самостійність, заборону втручання в їх діяльність.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини