Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано удосконалити регулювання нотаріальної діяльності

27 квітня 2015, 13:28
1321
0
Реклама

Удосконалити регулювання нотаріальної діяльності пропонує народний депутат Юрій Чижмарь (фракція РПЛ), який подав до парламенту законопроект № 2718 про внесення змін і доповнень в Закон про нотаріат.

Пропонується визначити нотаріат як публічно-правовий інститут, якому делегуються окремі повноваження по забезпеченню прав і законних інтересів громадян і юридичних осіб шляхом надання права на посвідчення прав, а також фактів, що мають юридичне значення, і здійснення інших нотаріальних дій з метою надання їм юридичній достовірності.

Доповнивши Закон новою статтею "Компетенція Міністерства юстиції України у сфері державного регулювання нотаріальної діяльності".,планується зробити неможливим неправомірне втручання в діяльність нотаріату інших органів і посадовців.

Законопроектом пропонується визначити нотаріальними актами постанови, удостоверительные написи, свідчення, накладення і зняття заборони відчуження нерухомого майна, старанні написи, інші юридично значущі акти нотаріуса, які є процесуальною формою віддзеркалення правозастосовної діяльності нотаріуса, і надання цим актам юридичної сили.

З метою вдосконалення системи підвищення кваліфікації нотаріусів пропонується встановити, що проходження нотаріусами підвищення кваліфікації повинно здійснюватися по професійних програмах не рідше чим один раз в 3 року.

Пропонується також відновити підхід до формування ВККН - встановити, що до складу ВККН входять по 3 представники від Мінюсту і Нотпалаты, і 5 нотаріусів, які обираються З'їздом нотаріусів України.

Враховуючи події на сході України і в Криму виникла насущна необхідність на законодавчому рівні врегулювати питання передачі документів нотаріального діловодства і архіву приватних нотаріусів, друку і бланків у разі настання надзвичайних і екстремальних ситуацій. Пропонується доповнити Закон відповідними нормами, надавши Міністерству юстиції право затвердити спеціальний порядок передачі вищезгаданих документів на тимчасове зберігання в госнотархив.

Проектом пропонується створити Єдину нотаріальну інформаційну систему як програмно-апаратний комплекс. На думку автора проекту, це зробить неможливим здійснення неправомірних нотаріальних дій, фальсифікацію і підлог нотаріальних документів, забезпечить якісне надання нотаріальних послуг, ефективний механізм держконтролю.

Зокрема, створення такої інформаційної системи являється редпосылкой для створення електронного нотаріального архівущо дасть можливість відстежити час і правомірність здійснення нотаріальної дії конкретним нотаріусом.

Крім того, за нотаріусами згідно з проектом закріплюється право на використання електронному цифровому підпису для здійснення нотаріальних дій з електронними документами, при передачі даних або роботи в реєстрах.

З метою усунення неправомірного втручання в діяльність професійного нотаріального самоврядування законопроектом пропонується передати повноваження за твердженням Правил професійної етики нотаріусів і контролю за їх дотриманням в Нотаріальну палату України.

Також передбачається удосконалити порядок проведення перевірок роботи нотаріусів, ввести атестацію цих посадовців місцевого самоврядування для отримання права на здійснення нотаріальних дій і так далі

У пояснювальній записці запевняється, що з ухваленням такого закону буде вдосконалена діяльність системи нотаріату, професійного нотаріального самоврядування, посилений захист прав і законних інтересів громадян, юридичних осіб і нотаріусів, забезпечена стабільність, прозорість і престиж в діяльності нотаріату.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини