Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За організацію проплачених мітингів пропонується ввести карну відповідальність

20 квітня 2015, 15:11
1398
3
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект 2651 "Про внесення доповнень в Карний кодекс України відносно підкупу учасника масового заходу" (автор - нардеп Антон Геращенко).

Законопроектом пропонується ввести карну відповідальність пропозиція, обіцянка або надання обличчю неправомірної вигоди за участь в масовому заході суспільно-політичного характеру (мітингу, поході, демонстрації, пікетуванні, зборах і тому подібне). Санкція - штраф до 500 неоподатковуваних мінімумів прибутків або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження свободи на строк до 3 років.

Оскільки спеціального закону про проведення мітингів немає, проектом пропонується дати відкритий (невичерпний) перелік форм (видів) масових заходів (мітинги, ходи, демонстрації, пікетування, збори і тому подібне). При цьому для чіткого окреслювання меж карної відповідальності проект визначає, що захід повинен мати суспільно-політичний характер. Таким чином, інші види масових заходів (культурного, спортивного, комерційного і іншого характеру), не підпадуть під дію пропонованої статті.

Під неправомірною вигодою пропонується розуміти засоби або інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3 % розміри мінімальної зарплатиякі пропонують, обіцяють, надають або отримують без законних на те підстав.

У пояснювальній записці говориться, що мінімальний розмір вартості предмета підкупу визначений, щоб під підкуп учасника масового заходу суспільно-політичного характеру не підпадала роздача прапорців, газет, іншої продукції політичних партій і громадських рухів і тому подібне

До кваліфікуючих ознак злочину пропонується віднести:

1) скоєння злочину повторно, або посадовцем, або за попередньою змовою групою осіб (санкція - арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на термін від 2 до 7 років);

2) якщо скоєння злочину привело до порушення або зупинки роботи органів держвлади і місцевого самоврядування, або якщо злочин скоєний організованою групою (карається позбавленням волі на термін від 3 до 8 років).

Відмітимо, що передбачається можливість звільнення від карної відповідальності за цей злочин особи, який сприятиме його припиненню або розкриттю. Але така можливість виключається для організатора злочину.

Законопроект не передбачає ніякої юридичної відповідальності для учасників мітингіва тільки покарання осіб, які влаштовують проплачений суспільно-політичний захід, у тому числі для організаторів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини