Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ вказав на факти, які необхідно встановити при розділі майна подружжя

Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах ВСУ було розглянуто справу 6-211цс14 по позову про розділі загального майна подружжя і по зустрічному позову про встановлення факту проживання однією сім'єю без реєстрації браку і розділі загального майна подружжя.

При перегляді цієї справи ВСУ була сформульована наступна правова позиція. Згідно частини 1 ст. 24 Кодексу про брак і сім'ю майно, що належало кожному з подружжя до шлюбу, а також отримане ними під час браку в дар або в порядку спадкоємства, є власністю кожного з них (аналогічні положення містять пункти 1, 2 частини 1 ст. 57 Сімейного кодексу).

Суду при вирішенні суперечки про розділ майна, придбаного до 1 січня 2004 року особами, що проживали однією сім'єю, але що не знаходилися в зареєстрованому шлюбі, необхідно встановити не лише обставини спільного проживання сторін, але і та обставина, що спірне майно отримувалося в результаті спільної праці. Тобто сам факт спільного проживання сторін не є основою для визнання права власності на половину майна за кожною із сторін. Доля в такому майні визначається відповідно до розміру фактичного внеску у придбання майна кожної із сторін, у тому числі за рахунок майна, придбаного одним з подружжя до шлюбу, яке є його особистою приватною власністю. Якщо в придбання майна вкладені, окрім загальних засобів, кошти, що належали одній із сторін, то доля в цьому майні, відповідно до розміру внеску, є її власністю.

Тільки у разі встановлення цих фактів і обставин положення частини 1 ст. 24 Кодекси про брак і сім'ю, частини 1 ст. 17 Закону "Про власність" вважаються правильно застосованими з дотриманням рекомендацій, які містяться в постановах Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 1998 року № 16 "Про застосування судами деяких норм Кодексу про брак і сім'ю" і від 22 грудня 1995 року № 20 "Про судову практику у справах по позовах про захист права приватної власності".

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини