Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ знову хоче перевірки на конституційність Закону про люстрацію

Реклама

На понеділок, 16 березня, призначено засідання Пленуму Верховного Суду України, на якому планується розглянути питання про звернення до Конституційного Суду України з конституційним уявленням про відповідність (конституційності) частини 3 ст. 1, пунктів 7, 8, 9 частин 1, пункту 4 частини 2 ст. 3, пункту 2 розділи "Завершальні і перехідні положення" Закону "Про очищення влади" положенням частини 3 ст. 22, ст.ст. 38, 58, частини 2 ст. 61, частини 1 ст. 62, частини 1 ст. 64 Конституції.

Джерело: ВСУ

Як бачимо, судді сумніваються в конституційності заборони на 10 років обіймати вищі посади в органах виконавчої влади, прокуратури і т. д.; звільнення осіб, що підпадають під люстрацію. На думку суддів, ці норми порушують конституційні принципи про недопущення звуження змісту і об'єму існуючих прав і свобод; свободи бути обраними в органи державної влади і органи місцевого самоврядування; відсутності зворотної дії в часі законів; індивідуального характеру юридичної відповідальності; необмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина; презумпції невинності.

Нагадаємо, що ВСУ вже звернувся відносно неконституційності пункту 6 частин 1, пункту 2 частини 2, пункту 13 частин 2, частини 3 ст. 3 Закони "Про очищення влади"що стосуються люстрационной перевірки суддів. ВСУ наполягає, що ці норми суперечать принципам індивідуального підходу юридичної відповідальності, незалежності суддів, правової визначеності. КСУ відкрив конституційне виробництво, здійснюється підготовка до розгляду справи на пленарному засіданні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини