Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Громадянам можуть дозволити карне переслідування корупціонерів

12 березня 2015, 12:30
2021
8
Реклама

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує пардаменту прийняти за основу законопроект № 1165 про внесення змін відносно прав громадян у боротьбі з корупцією і зловживанням владою (ініціатори - нардепи Ю. Тимошенко, С. Соболев, И. Кириленка, И. Крулько).

Законопроектом пропонується впровадити в карне процесуальне право України інститут приватного карного переслідування корупційних діянь з метою отримання державою реальної допомоги громадянського суспільства в протидії корупції.

У КПК планується ввести нові поняття - приватний обвинувач, карний позов, звинувачувальна заява.

Встановлений перелік злочинівза здійснення яких допускається приватне карне переслідування. Це, передусім, зловживання владою, службовим станом, службовий підлог, провокація підкупу і тому подібне

Приватне карне переслідування побудоване на принципах, аналогічних цивільному і господарському процесу. Щоб почати виробництво позивачеві (приватному обвинувачеві) не обов'язково володіти вичерпною доказовою базою, говориться в пояснювальній записці. Згідно з проектом, у приватного обвинувача буде право звернутися до суду з клопотанням про усунення особи з посади; право звернутися до слідчого судді або до суду з клопотанням про арешт майна; з клопотанням про проведення обшуку і так далі

Змінами в УК і КПК пропонується ввести спеціальний вид звільнення від карної відповідальності за злочин, передбачений ст.359 УК (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації)за умови, що отримана в результаті передбачених цією статтею діянь інформація може бути використана в карному виробництві в якості доказів звинувачення або захисту; буде добровільно передана правоохоронним органам або до суду в порядку приватного карного переслідування винною особою безпосередньо або через приватного обвинувача до повідомлення такої особи про підозру в скоєнні злочину.

Як пояснюють автори проекту, успіх корупційних справ багато в чому залежить від можливостей отримання аудіо-візуальних доказів, головним джерелом яких зазвичай є негласні слідчі (розшукові) дії з використанням спеціальних технічних засобів.

Також запропоновані зміни до Закону про судовий збір. Ставка судового збору при зверненні до суду приватними особами з позовами нового виду - карними - складе 0,5 мінімальної зарплати.

"Антикорупційна боротьба часто буксує і із-за перевантаженості державних органів, недостатність державного ресурсу, а у разі приватного переслідування можливо підключити енергію громадянського суспільства", - говориться в пояснювальній записці.

Відмітимо, що у ВР минулого скликання також подавався такий законопроект.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини