Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат запропонував свій варіант Закону про адвокатуру

3 березня 2015, 15:32
1076
5
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 2270 про внесення змін до Закон про адвокатуру і адвокатську діяльність. Пропонується прийняти нову редакцію Закону.

Автор проекту, нардеп від БПП Дмитро Лубинец, пояснює, що зміни розроблені з метою усунення негативних наслідків для української адвокатури, обумовлених прийняттям Закону від 05.07.2012 № 5076 - VI.

Законопроект встановлює принцип побудови структури національної професійної адвокатської організації - шляхом об'єднання регіональних асоціацій адвокатів. Таким чином, відмічає депутат, усувається головна причина невдоволення адвокатського співтовариства - примусове об'єднання адвокатів в єдину організацію на умовах автоматичного членства.

У проекті вказано, що адвокатуру України складають усі адвокати України, об'єднані через регіональні асоціації адвокатів в Національну асоціацію адвокатів України.

Не забув автор і про адвокатській монополії - згідно із законопроектом, тільки адвокатами здійснюється надання професійної правової допомоги, захисту і представництва в судах України прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб.

Право на здійснення адвокатської діяльності, говориться в проекті, виникає з дати внесення в Єдиний реєстр адвокатів і адвокатської практики України інформації про вибрану організаційній формі:

1) адвокатський кабінет;
2) адвокатське бюро;
3) адвокатське об'єднання;
4) робота по трудовому контракту в адвокатському об'єднанні (бюро, кабінеті).

Учасниками (засновниками, партнерами, членами) організаційних форм адвокатської діяльності можуть бути виключно адвокати.

Пропонується, щоб особа, що успішно склала кваліфікаційний іспит для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, проходила стажування впродовж 6 місяців у адвоката. При цьому звільняються від того, що стажується особи, які мають стаж роботи помічником адвоката не менше 2 роківза умови, що такий стаж вони отримали не раніше чим за 2 року до дня подачі заяви про допуск до іспиту. За видачу посвідчення про право на заняття адвокатською діяльністю особа сплачує внесок, розмір якого встановлюється Радою адвокатів України.

Проектом встановлюються види адвокатської діяльності і відзначається, що здійснювати їх на постійній професійній основі з отриманням оплати (гонорару) або без такої мають право виключно адвокати.

Запропоновано узаконити і загальний об'єм робочого часу адвоката на надання безкоштовної правової допомоги - згідно із законопроектом, він не може перевищувати 144 робочих годин в календарному році.

Також окремі норми присвячені адвокатському досьєяке зобов'язаний вести адвокат (адвокатська освіта) у кожній справі кожного клієнта.

Крім того, запропоновані депутатом змін передбачають:

- встановлення гарантій незалежності адвокатської діяльності - неможливість втручання в правову позицію адвоката, неможливість ідентифікації адвоката і клієнта та ін.;

- ухвалення рішень органами адвокатського самоврядування виключно після попереднього обговорення адвокатським співтовариством;

- щорічна ротація частини складу органів адвокатського самоврядування;

- загальнообов'язкові положення регулювання професії віднесені виключно до компетенції найвищого показного органу - з'їзду адвокатів;

- конкретизація положень про допуск до практики іноземних адвокатів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини