Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держбюджет-2015 має бути змінений в лютому

Реклама

Закон № 80 - VIII "Про Державний бюджет України на 2015 рік", прийнятий Верховною Радою 29 грудня 2014 року, був опублікований в спецвипуску "Голосу України" 31 грудня і значиться таким, що набуло чинності з 1 січня 2015 року.

Згідно Завершальним положенням Закону Кабінет Міністрів до 15 лютого 2015 року повинен внести на розгляд Верховної Ради пропозиції змін до Держбюджету-2015 за результатами впровадження змін в законодавство, на основі яких сформований Держбюджет, і переговорів з міжнародними фінансовими організаціями.

У проекті змін повинно бути передбачено, зокрема:
- субвенція з Держбюджету міському бюджету міста Києва в об'ємі 1,9 млрд. грн. на виконання зобов'язань по досконалих запозиченнями;
- збільшення витрат на дитячу онкологію і гемодіаліз;
- витрати на придбання цифрових маммографов і ультразвукових діагностичних приладів вітчизняного виробництва;
- подальша реалізація галузевих реформ, у тому числі шляхом оптимізації витрат і надання кредитів бюджету.

До внесення змін не повинен здійснюватися розподіл державних капітальних витрат і засобів державного фонду регіонального розвитку.

У свою чергу, НКРЭКУ доручене в першому кварталі 2015 року переглянути ціни на природний газ для споживачів з метою зменшення дефіциту "НАК "Нафтогаз України".

Відмітимо, що Закон про Держбюджет на 2015 рік був опублікований не в повному об'ємі - без додатків, які є невід'ємною його частиною. Відповідно до ст. 57 Конституцій нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, мають бути доведені до відома населення в порядку, встановленому законом. Нормативно-правові акти, не доведені до відома населення, є недійсними. Згідно позиції Мінюсту, викладеної в листі № 34-48-68 вимоги Конституції можна вважати виконаними у разі, якщо нормативно-правовий акт опублікований повністю.

Нагадаємо, зміни Держбюджету-2014, які також були опубліковані без додатків, визнали такими, що набули чинності 3 серпня 2014 року (з дня, що йде за днем публікації основної частини). У зв'язку з цим Мінюст змінив свою позицію відносно необхідності публікації закону в повному об'ємі для набуття чинності ним. У листі від 30 вересня 2014 року № 8546-0-4-14/10.2 Мінюст роз'яснив, що оскільки згідно з пунктом 2 Закони про зміни Держбюджету-2014 він набуває чинності з дня, що йде за днем його публікації і згідно інформації, розміщеної на офіційному сайті Верховної Ради, цей Закон набув чинності 3 серпня 2014 року. Текст Закону був опублікований в "Голос України" 2 серпня 2014 року без додатків до нього. Закон був опублікований разом з додатками у "Офіційному віснику України" тільки 15 серпня 2014 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини