Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект Порошенка про справедливий суд має бути допрацьований

29 грудня 2014, 16:34
1115
0
Автор:
Реклама

Президентський проект Закону "Про забезпечення права на справедливий суд" (1656) був зареєстрований у Верховній Раді 26 грудня. Головне науково-експертне управління надало укладення до законопроекту, в якому вказано на необхідність його фінансово-економічного обгрунтування. Це стосується, зокрема, передбаченої обов'язкової підготовки кандидатів на посаді суддів в Національній школі суддів України в течние 12-ти місяців і різкого підвищення оплати праці державних апаратів судів, що служать, що зажадає додаткових витрат з Державного бюджету. Так, ст. 151 нової редакції Закону "Про судоустрій і статус суддів" передбачається встановлення для держслужбовців, працюючих в судах, посадових окладів у розмірі 30% посадового окладу судді місцевого суду для службовців VI категорії, і підвищенні цього розміру на 30% для кожної наступної вищої категорії держслужбовців. З урахуванням того, що посадовий оклад судді місцевого суду повинне складати 15 мінімальних заробітних плат, посадові оклади службовців в судах складатимуть від 4,5 для VI до приблизно 10 мінімальних зарплат для III і приблизно 13 мінімальних зарплат для II категорії.

Не схвалила Управління пропозиція про включенні в Єдиний державний реєстр судових рішень усіх без виключення рішень судів загальній юрисдикції (зміни в частині 3 ст. 3 Закону "Про доступ до судових рішень"). Адже метою чинного Закону "Про доступ до судових рішень" являється забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень і сприяння однаковому застосуванню законодавства, а не надання зацікавленим особам можливості відстежувати через Реєстр усі процесуальні рішення, прийняті судом при розгляді конкретної справи. Внесення в Реєстр "технічних" рішень просто перевантажить його.

В той же час Управління вважає за доцільне повернення Верховному Суду України реальних повноважень найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції, як це передбачено в частині 2 ст. 125 Конституції. При цьому в законопроекті не враховано, що через запропоноване розширення повноважень ВСУ його функції навряд чи буде якісне і своєчасно виконуватися без збільшення кількісного складу суддів (якій зараз складає 48 суддів, і в проекті залишається незмінним). Схвалені і положення законопроекту, якими вносяться зміни в Закон "Про Вищу раду юстиції", згідно з якими чітко визначається порядок відбору і призначення кандидатів в члени УСЮ від з'їзду суддів, з'їзду адвокатів, з'їзду представників юридичних вищих учбових закладів і наукових установ, всеукраїнською конференцією працівників прокуратури, Верховною Радою і Президентом.

Відмітимо, що на сьогоднішній прес-конференції Президент заявив, що представлений ним законопроект істотно обмежує повноваження Глави держави, оскільки зараз він має право переводити і призначати суддів, а законпроект встановлює відкритість цієї процедури. Петро Порошенко відмітив, що проект гарантує право на справедливий суд, оскільки збільшує кількість дисциплінарних стягнень. Крім того, він пообіцяв, що в середині січня буде внесений законопроект про обмеження суддівської недоторканостіщо передбачає зміни Конституції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини