Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конституційний Суд знову просять висловитися про право вільного вибору захисника

Реклама

На розгляді Секретаріату Конституційного Суду України знаходиться конституційне звернення Кошмака Сергія Івановича відносно офіційного тлумачення положень пункту 3 частини 3 ст. 42, ст. 45, частини 1 ст. 58 Карного процесуального кодексу. Заявник просить дати роз'яснення відносно права підозрюваного, звинувачуваного і підсудного мати захисника - адвоката, відомості про яке внесені в ЕРАУ, виходячи з якого захисником не може бути адвокат, відомості про яке не внесені в Реєстр або відносно якого в Реєстрі містяться відомості про припинення або припинення права на заняття адвокатською діяльністю.

С. Кошмак вимагає офіційного тлумачення вказаних положень КПК у зв'язку з їх невідповідністю рішенню КСУ по "справі Солдатова" і існуванням неоднозначної судової практики відносно права вільного вибору захисника і неправомірної відмови судів в цьому праві, а саме - в праві вибору захисником своїх прав не адвоката, а іншого фахівця у галузі права.

У зверненні вказано, що ст. 59 Конституційзгідно якої для забезпечення права на захист від звинувачення діє адвокатура, не може тлумачитися як право підозрюваного, звинувачуваного і підсудного вибирати захисником виключно адвоката, як особу, яка має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Тому допуск в якості захисника частнопрактикующего юриста, який надає правову допомогу особисто або за дорученням юрособи, не може порушувати право на захист.

С. Кошмак просить КСУ перевірити відповідність вказаних норм КПК Конституції і рішенню КСУ у справі Солдатова" (про право вільного вибору захисника), оскільки без офіційного тлумачення судовий розгляд його кримінальної справи стане фактично неможливим. Роз'яснено, що розгляд справи за відсутності у С. Кошмака захисника, на якому він настивает, неможливо, призначити захисника суд не має законних підстав, а особа - фахівець в області права, которе не є адвокатом, і якого бажає бачити захисником С. Кошмак, суд не допускає до участі в справі виходячи з положень пункту 3 частини 3 ст. 42, частини 1 і 2 ст. 45, частини 1 ст. 58 КПК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини