Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні можуть дозволити вільне володіння зброєю

Реклама

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенко" Сергій Каплин зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 1135що передбачає вільне володіння і використання вогнепальної зброї. Проектом Закону "Про вогнепальну зброю цивільного призначення" прелагается встановити новий порядок придбання і використання вогнепальної зброї цивільного призначення, який не базується на дозвільних началах. Запропоновано відмінити існуючу дозвільну систему придбання такої зброї, надати громадянам можливість вільно застосовувати зброю, що належить ним, для самозахисту, спорту і полювання, а також вільно ремонтувати, носити і транспортувати зброю.

Законопроект врегулює правовідносини, що виникають по зверненню вогнепальної зброї цивільного призначення і боєприпасів до нього, які можуть знаходитися у власності физ- і юрособ в Україні. В той же час він не торкається звернення зброї і боєприпасів в правоохоронних органах і Збройних Силах України (зброї військового призначення), а також інших окремих видів зброї.

Під вогнепальною зброєю цивільного призначення мається на увазі будь-яка ручна нарізна або гладкоствольна вогнепальна зброя, використовувана для самозахисту, захисту інших осіб і майна, полювання і спорту, калібром від 4,5 мм до 20 мм (для гладкоствольної зброї калібром до 26,5 мм включно), яке вистрілює дробом, кулею або іншим снарядом, і для пострілу з якого використовується сила тиску газів, що утворюється при згоранні вибухової речовини (пороху або інших спеціальних горючих сумішей), а також інша зброя, призначена (може бути трансформовано) для цього, окрім кулеметів і гранатометів, а також зброї, випущеної до 1900 року. Боєприпаси - це дріб, куля, інший снаряд, використовуваний для здійснення пострілу з вогнепальної зброї.

Запропоновано створити Державний реєстр прав на цивільну зброюякий вестиме Мінюст. Доступ до реєстру отримають суб'єкти господарювання, що продають вогнепальну зброю. Вони вносять в реєстр відомості про звернення зброї.

Проект декларує гарантоване державою право кожної людини на зброю з метою захисту свого життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей, інтересів держави або суспільства від суспільно-небезпечних протиправних посягань. Законопроектом встановлені права і обов'язки власника зброї.

Зброю можна придбати тільки через спеціалізовані магазиниякі отримають доступ до інформації про покупця (стан здоров'я, наявність судимості і так далі) через відповідні державні реєстри. Придбати зброю зможе кожна дієздатна особа, що досягла 18 років. Повнолітні дієздатні члени сім'ї можуть придбати право загальної власності на зброю. Проект передбачає особливості користування вогнепальною зброєю цивільного призначення, його носіння, зберігання і транспортування з урахуванням можливості реалізувати право на самозахист і захист прав інших осіб у разі протиправного посягання на громадян або їх майно.

Як пояснює С. Каплин, в Україні відсутній закон про вогнепальну зброю, стосунки врегульовані наказами МВС, які довільно змінюються, що призводить до порушення прав громадян на володіння зброєю. Також, на його думку, має місце дискримінація громадян за віком відносно можливості отримання вогнепальної зброї - купувати гладкоствольну вогнепальну зброю можна з 21-го року, а нарізне - з 25-ти. При цьому автомати у збройних силах і інших військових формуваннях довіряються 18-річним юнакам.

Нагадаємо, вже було запропоновано роздати зброю громадянам, що охороняють громадський порядок і межу. Українська асоціація власників зброї давно пропонує закріпити в Конституції право усіх громадян на вільне володіння вогнепальною зброєю. Також право на вогнепальну зброю хотіли надати адвокатам.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини