Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився відносно житлово-комунальних тарифів ОСМД

Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України було розглянуто справу № 6-178цс14 за позовом фізособи до об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Затишок-40" про стягнення безпідставно отриманих коштів.

Суперечка торкалася повернення грошей, сплачених за зміст будинкуна підставі того, що рішення зборів ОСМД в частині встановлення розмірів внесків за обслуговування будинку і прибудинкової території визнані недійсними судом. Ці рішення в частині встановлення платежів фіксованою сумою з кожної квартири не відповідали вимогам законодавства і статуту об'єднання, які передбачають встановлення платежів пропорційно загальній площі приміщень і долі співвласника.

Суд першої інстанції ухвалив, що сплачені позивачем у виконання рішень ОСМД внески на обслуговування будинку підлягають стягненню з відповідача відповідно до ст. 1212 Цивільного кодексу як безпідставно придбане майно. У свою чергу апеляційний суд, з виводами якого погодився і ВССУ, виходив з того, що сам факт визнання недійсними рішень зборів членів ОСМД в частині встановлення розміру внесків за обслуговування будинку і прибудинкової території не може бути основою для застосування до спірних правовідносин положень ст. 1212 ГК. ВСУ також порахував що, посилаючись на судові рішення про відміну встановлених ОСМД тарифів, позивач фактично просив звільнити його від оплати отриманих послуг за змістом будинку і прибудинкової території.

ВСУ дійшов висновку, що підстави для застосування ст. 1212 Цивільного кодексу відсутні.

Згідно частини 1 ст. 1212 ГК особа, яка придбала майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової основи (безпідставно придбане майно), зобов'язана повернути тому, що потерпіло це майно. Обличчя зобов'язане повернути майно і тоді, коли основа, на якій воно було придбане, з часом відпала. Законом "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" встановлені обов'язки власника - члена об'єднання, серед яких, зокрема: забезпечувати збереження приміщень, брати участь в проведенні їх ремонту; своєчасно і в повному об'ємі сплачувати платежі, що належать.

Пунктом 11.3 Статуту ОСМД передбачена, у тому числі обов'язок своєчасно і в повному об'ємі сплачувати платежі, що належать, а також дотримувати Правила користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджені постановою Кабміну від 8 жовтня 1992 року № 572. По сенсу пункту 4 Правив власник житла за рахунок власних засобів оплачує усі витрати, пов'язані зі змістом житлового будинку і закріпленої прибудинкової території.

Визнання недійсними рішень зборів ОСМД не звільняє власників квартир від виконання їх обов'язків за належним змістом будинку і прибудинкової території, сплати засобів за отримані житлово-комунальні послуги, а також оплати інших платежів, передбачених законом і статутними документами.

Відмітимо, 30 жовтня 2013 року ВСУ було винесено рішення у справі № 6-59цс13згідно з яким відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг не звільняє споживача від оплати послуг за змістом будинку і прибудинкової території, наданих виконавцем.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини