Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: Верховний Суд, адвокатура

17 листопада 2014, 15:31
2688
0
Реклама

Верховний Суд України

Право членів сім'ї власника будинку користуватися цим житлом може виникнути і існувати тільки за наявності права власності додому у особи, членами сім'ї якого вони є

Розглянувши справу № 6-158цс14 про усунення перешкод в користуванні і розпорядженні власністю шляхом виселення з будинку і зняття з реєстрації, ВСУ зробив висновокщо право членів сім'ї власника будинку користуватися цим житлом може виникнути і існувати тільки за наявності права власності додому у особи, членами сім'ї якого вони є; з припиненням права власності особи втрачається і право користування житлом у членів його сім'ї.

Грошові вимоги, забезпечені іпотекою, не повинні виключатися з реєстру вимог кредиторів

При розгляді справи № 3-152гс14 ВСУ роз'яснивщо законодавець зобов'язав розпорядника майна, незалежно від наявності або відсутності заяв за даними обліку боржника, внести вимоги кредиторів, забезпечені запорукою майна боржника, окремо в реєстр вимог кредиторів, забезпечених запорукою боржника, і окремо внести в реєстр відомості про майно боржника, що є предметом запоруки, яке використовується виключно для позачергового задоволення вимог іпотекодержателя. У справі, що переглядається, вимоги банку, що виникли внаслідок невиконання боржником зобов'язання за кредитним договором, є грошовими і такими, які забезпечені іпотекою майна по договорах іпотеки, тому висновок суду касаційної інстанції про визнання вимог банку майновими і виключення їх з реєстру вимог кредиторів є помилковим і не грунтується на вимогах законодавства.

Договори міни землі, ув'язнені під час дії заборони на її відчуження, є недійсними

У справі № 6-172цс14 за позовом прокурора про визнання договорів міни недійсними і відміні державної реєстрації права власності на земельні ділянки, ВСУ дійшов висновку, що оскільки спірні договори міни ув'язнені в період дії заборони на відчуження земельних ділянок і земельних часток (паїв) (28 січня 2012 року), що через положення закону є основою для визнання їх недійсними, то суди у справі, що переглядається, дійшли обгрунтованого висновку про задоволення позовних вимог.

Адвокатура

Скасовані норми про "невидимість" адвокатів в ЕРАУ

Окружний адмінсуд м. Києва визнав протиправними і відмінив ряд пунктів Положення про внески на адвокатське самоврядування і Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України, згідно з якими адміністратори другого рівня отримували право робити невидимими для загального доступу зведення про адвокатів в ЕРАУ, якщо відносно такого адвоката не поступило підтвердження сплати щорічного внеску, а також встановлювалася заборона участі "прихованих" адвокатів в роботі органів адвокатського самоврядування.

ВКДКА відзвітувала про результати засідання

На черговому засіданні, яке відбулося 6 - 7 листопада, з 66 питань, пов'язаних із скаргами громадян на рішення кваліфікаційно-дисциплінарних комісій регіонів, по 56 були винесені ухвали: 2 скарги були задоволені, а рішення дисциплінарних палат КДКА - скасовані. Ще 14 скарг задоволено частково. 39 скарг ВКДКА залишила без задоволення, а рішення Дисциплінарної палати КДКА регіонів - без змін. По однієї скарги прийнято протокольне рішення. Розгляд 10 скарг перенесено на наступне засідання.

АЮУ опублікувала результати опитування про реформу адвокатури

Згідно з обнародуваними результатам опитування адвокатів, в якому взяло участь 375 чоловік, найбільше адвокатів цікавить : доступ до державних реєстрів і баз даних; отримання інформації з обмеженим доступом по адвокатському запиту; розширення гарантій адвокатської діяльності; безперешкодний доступ до клієнта незалежно від часу і місця; застосування спрощеної системи оподаткування; збір доказів будь-якими незабороненими способами; фіксація процесуальних дій будь-якими незапрещеными способами без дозволу.

НААУ оприлюднила штатний розклад

На офіційному сайті НААУ опубліковано фактичний штатний розклад і розмір заробітної плати працівників секретаріату Ради адвокатів України (секретаріату НААУ), яке містить фактичний кількісний склад співробітників і розмір фактично сплачуваних заробітних плат. Відмічено, що Голова САУ, НААУ Лідія Изовитова і її заступники не знаходяться в штаті НААУ і не отримують матеріальної винагороди.

Конференція адвокатів міста Києва

В п'ятницю, 14 листопада, відбулася конференція адвокатів міста Києва. До порядку денного були включені, зокрема, такі питання: обрання делегатів від адвокатів міста Києва на III з'їзд адвокатів України; звіти про діяльність; звільнення від сплати внесків адвокатів з обмеженими можливостями і адвокатів старше 70 років; питання зміни персонального складу Ради адвокатів г.Киева і ревізійній комісії адвокатів г.Киева. По кворуму були обрані делегати на З'їзд адвокатів України, який пройде в г.Мукачево 20-21 листопада : 60 "основних" і "запасні" представники. У роботі Конференції оголошена перерва.

Конференція адвокатів Київської області

У суботу, 15 листопада, проходила Конференція адвокатів Київської області, на якій, зокрема, були обрані делегы на З'їзд адвокатів України. Було запропоновано 47 кандидатур, з яких голосуванням вибрано 28 делегатів на з'їзд і 5 запасних делегатів.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини