Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банк має право не повернути депозит, якщо не дотримана письмова форма договору

Реклама

29 жовтня Судовою палатою у цивільних справах Верховного Суду України було розглянуто справу6-118цс14 по позову до "Дельта Банку" про визнання прав вкладника по договорах банківського вкладу, стягненні заборгованості по договорах, пені і 3 % річних від простроченої суми.

Позивач в 2010 році зробив висновок з "Дельта Банком" договори банківського вкладу в доларах США на такі суумы: 122 995; 71 842; 13 750; 134 120. На підтвердження внесення грошей на депозитні рахунки були надані банківські виписки, в яких вказано, що грошові кошти зараховуються на поточний рахунок, що суперечить пункту 2.1 договорів банківського вкладу, згідно з яким банк відкриває вкладникові вкладний (депозитний) рахунок. Коли позивач звернувся із заявою про виплату засобів і нарахованих відсотків по договорах, банк повідомив, що за станом на 13 липня 2011 року між ними не існує договірних взаємин.

ВСУ зробив висновок на підставі аналізу ст. 1059 Цивільного кодексупункту 1.4 Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, пунктів 1.8, 1.10 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютах, пункту 8 глав 2 "Прийом банком готівки" розділу III "Касові операції банків з клієнтами" Інструкції про касові операції у банках України, затвердженої постановою Нацбанку від 14.08.2003 № 337.

ВСУ вказав, що письмова форма договору банківського вкладу вважається дотриманою, якщо внесення грошової суми на вкладний (депозитний) рахунок вкладника підтверджене договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки або іншого документу, що відповідає вимогам, встановленим законом, іншими нормативно-правовими актами у сфері банківської діяльності (банківськими правилами) і звичаями ділового обороту. Зокрема, такий документ повинен містити: найменування банку, що здійснив касову операцію, дату здійснення касової операції (у разі здійснення касової операції в післяопераційний час - час виконання операції), а також підпис працівника банку, що прийняв готівку, і відбиток друку (штампу) або електронний підпис працівника банка, завірена електронним підписом САБ.

Верховний Суд погодився зі ВССУ, який, відмовляючи в задоволенні позову, виходив з того, що матеріали цієї справи не містять квитанцій або інших документів, що підтверджують внесення готівки у відповідній платіжній системі і відповідають вимогам пункту 8 глав 2 розділи III Інструкції № 337, а тому в цьому випадку письмова форма договору банківського вкладу не є дотриманою.

Також читайте: Ім'ям України : ВСУ не дозволяв банкам привласнювати вклади

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини